Det er faktisk de færreste lejere som har styr på reglerne med indsigelse og hvornår det er relevant. Det kan koste dig dyrt, hvis du er i tvivl om tidsfristerne.
Hvad er en indsigelse?
En indsigelse er en form for erklæring og protest imod noget, som du som lejer ikke er tilfreds med. Det kan være efter en modtagelse af noget fra udlejer, eksempelvis en regning eller opsigelse, hvor du ikke er enig og derfor vil have det ændret.
Begrebet ”indsigelse” er relevant i flere sammenhænge, men har ofte sammenhæng mellem lejer og udlejer. Det kan være i forbindelse med modtagelse af forbrugsregnskab, opsigelse og ophævelse.
TIP
Når du laver en indsigelse, som overholder alle reglerne selvfølgelig, så er det faktisk din udlejer der pludselig skal handle. Ofte er udlejer tvunget til at gå til Boligretten, hvis vedkommende vil holde fast i sit krav.
Forbrugsregnskab
Det kan være relevant at lave en indsigelse, hvis du er uenig i dit forbrugsregnskab. Det kan både være hvis det ikke opfylder formalia, eller at du mener at regningen er for høj.
Opsigelse og ophævelse
Når du modtager en ophævelse eller opsigelse, så du være uenig i dens gyldighed og derfor kan du lave en indsigelse til udlejer, hvor du protesterer over opsigelsen/ophævelsen.
Husleje
Hvis du modtager en huslejestigning, så kan du lave en indsigelse, hvis du ikke mener at den er fair eller den ikke overholder gældende regler.
Som overstående eksempler, så bruges indsigelsen altså til at sige udlejer imod, om det så angår pengebeløb, ugyldig opsigelse/ophævelse eller noget helt tredje.
Læs også: Betaler du for meget i husleje?
Hvorfor skal man vælge DIGURA?
Vi hjælper hundredvis af lejere hver måned, både via vores medlemsløsning og vores sagsbehandling. Når vi fører sagerne, så har vi opnået en gevinst for lejeren i over 90 % af tilfældene. Vi er her for at hjælpe dig, som potentielt bliver snydt af din udlejer og som faktisk gerne vil beholde dine egne penge.
- Gratis vurdering af sagen
- Risikofrit og uden besvær
- No Cure No Pay
Hvilke frister er der ved indsigelse?
Når man som lejer vil lave en indsigelse, så er der nogle tidsfrister som både skal overholdes af lejer og udlejer.
Forbrug
Når du modtager forbrugsregnskabet fra enten leverandør eller udlejer selv, så har du fra den dato og senest 6 uger frem til at lave en skriftlig indsigelse til udlejer. Ved forbrug skal du begrunde hvilke punkter du ikke er enige i og vil gøre indsigelse imod, herunder også en begrundelse. Hvis udlejer efter modtagelsen af indsigelsen stadig ønsker at fastholde kravet, så har udlejer herefter 6 uger til at indbringe sagen for huslejenævnet (de 6 uger starter fra lejerfristen udløber).
Læs også: Den komplette guide om forbrug
Opsigelse
Hvis man modtager en opsigelse af lejemålet og opsigelsen ikke er begrundet, eller at man er utilfreds med begrundelsen, så skal lave en skriftlig indsigelse. Denne skal være udlejer i hænde senest 6 uger efter, at man modtog opsigelsen fra udlejer. Hvis udlejer fortsat ønsker at fastholde opsigelsen, så er udlejer forpligtet til at lægge sag an ved Boligretten inden for 6 uger (de 6 uger starter fra lejerfristen udløber). Hvis udlejer ikke overholder overstående frist, så frafalder opsigelsen automatisk.
Husleje
Kommer der en huslejestigning, som du ikke er enig i, så har du samme tidsfrister som i de to overstående tilfælde. Du har 6 uger fra modtagelsen af huslejestigningen til at lave indsigelsen og aflevere den til udlejer. Herefter har udlejer 6 uger, startende fra lejerfristen udløber, til at indgive sagen til huslejenævnet.
Hvad gør jeg hvis udlejer ikke reagerer på min indsigelse?
Når du har afsendt din indsigelse til udlejer (og du selvfølgelig har overholdt gældende frister), så er forpligtet til at handle som du kan se i ovenstående. Udlejer skal sende sagen til Huslejenævnet (når det er forbrug).
Bliv juridisk sikret i dit lejeforhold fra 99 kroner.
Er du bange for at blive snydt i dit lejeforhold eller er du allerede blevet det?
I DIGURA kan du blive medlem af vores medlemsklub, hvor du kan få hjælp til din situation og opnå tryghed og opbakning fra 99 kroner om måneden.
- Juridisk rådgivning
- Hjælp til opsigelse og ophævelse
- Løbende tjek af din lejekontrakt
- Løbende tjek af din husleje
- Og meget mere..
Hvad siger lejeloven om indsigelser?
Lejelovens § 45 regulerer indsigelse i forbindelse med forbrugsregnskabet. Der står følgende i paragraffen:
45: Lejeren kan skriftligt gøre indsigelse mod de enkelte forbrugsregnskaber, senest 6 uger efter at regnskabet er kommet frem til lejeren. I ejendomme med beboerrepræsentation kan beboerrepræsentanterne på samtlige lejeres vegne gøre indsigelse mod regnskabet, jf. 1. pkt. Indsigelsen skal indeholde oplysning om, på hvilke punkter regnskabet ikke kan godkendes. Udlejeren skal indbringe sagen for huslejenævnet senest 6 uger efter lejerfristens udløb, hvis udlejeren ønsker at fastholde sit krav om efterbetaling i henhold til regnskabet.
Lejelovens § 48 er en af mange paragraffer som regulerer reglerne omkring huslejestigninger og hvilke indsigelsesregler der er:
48 Stk. 3: Vil lejeren ikke godkende kravet om lejeforhøjelse, skal han skriftligt fremsætte indsigelse senest 6 uger efter, at kravet om lejeforhøjelse er kommet frem til ham. Udlejeren skal da indbringe sagen for huslejenævnet senest 6 uger efter lejerfristens udløb, hvis han ønsker at fastholde kravet om lejeforhøjelse.
Lejelovens § 87 fastsætter reglerne for indsigelse ved opsigelser:
87, Stk. 2: Vil lejeren ikke godkende opsigelsen, skal han senest 6 uger efter, at opsigelsen er kommet frem til ham, fremsætte skriftlig indsigelse. Udlejeren må da anlægge sag ved boligretten senest 6 uger efter lejerfristens udløb, hvis udlejeren ønsker at opretholde opsigelsen.
TIP
En indsigelse skal blot være fyldestgørende og konkret, med fokus på det klagede område, før den er gældende. Man behøver ikke skriver en roman før indsigelsen opnår effekt. En normal indsigelse er mellem en halv side og hel side.
Få juridisk hjælp, så du undgår at blive snydt
Emnet med indsigelse kan være meget kompliceret som lejer. Overstående skal ses som en generel vejledning og ikke som decideret juridisk rådgivning. Vi anbefaler derfor altid, at du tager fat i os, således du kan få den rette og nødvendige rådgivning, som passer konkret til din sag.
Det kan både være indsigelse, som i dette tilfælde, men det kan også være alt fra fraflytningssynet til den økonomiske rapport. Vi ser desværre mange lejere, som bliver snydt i disse tilfælde. Det er ofte rigtig mange penge, du som lejer går glip af, alt fra nogle tusind kroner til 30-40.000 kroner. Tænk hvad du ellers kunne bruge disse penge til?
Lad os hjælpe dig
Ved DIGURA kan du altid få fat på os, du har din egen sagsbehandler og bedst af alt: Du betaler kun, hvis vi vinder din sag. Det er derfor risikofrit for dig, at vi hjælper dig.
Vi har opnået et fordelsagtig resultat for lejere i over 90 % af alle sager, som vi har haft behandlet. Vi har 9,4 i score på Trustpilot, 5 stjerner på Facebook og vi har hjulpet mere end 5000 lejere. Og vi vil rigtig gerne hjælpe dig også.
Er du i tvivl om noget i artiklen, så sidder vores team klar til at hjælpe dig i chatten. Den kan du finde nederst i højre hjørne.
Hvis du har brug for juridisk hjælp, så kan du får testet din sag nedenfor. Det er gratis og vores dygtige juridiske team vil lave en uforpligtende vurdering af sagen.