Den komplette guide om forbrug

Den komplette guide om forbrug

Picture of Mads Klokkerholm

Mads Klokkerholm

Juridisk chef, partner

Forbrug af vand, varme og el betaler vi alle for. Men vidste du, at du kan betale dit forbrug på hele 3 forskellige måder, og vil du gerne blive klogere på fordele og ulemper ved de forskellige måder? Læs vores guide om forbrug her.

A conto

Ved a conto-betaling betaler du som lejer et a conto beløb til din udlejer hver måned. Beløbet svarer til det forventede forbrug. Det er således udlejer, der afregner forbruget med forsyningsselskabet.

Krav
For at udlejer kan vælge denne betalingsform af forbrug, er det et lovmæssigt krav, at der findes særskilte målere for hvert lejemål. De særskilte målere skal kunne dokumentere forbruget for hvert lejemål. Hvis der ikke er sådanne særskilte målere, kan der ikke aftales a conto betaling.

Regnskab
Ovenstående hænger sammen med, at der én gang om året skal udarbejdes et forbrugsregnskab. Forbrugsregnskabet sammenholder lejers a conto betalinger til udlejer og udlejers faktiske udgift. Hvis lejer har betalt for meget, skal lejer have penge tilbage. Dette sker typisk ved at beløbet modregnes i lejers næste betaling til udlejer. Hvis lejer har betalt for lidt, skal lejer betale differencen, hvis dette opkræves i en efterbetaling.

Læs også: A conto; Alt du skal vide som lejer

Pro tip i vores guide om forbrug

Mange udlejere tager a conto-betalinger, selvom de ikke har individuelle målere. Det er ulovligt, hvilket betyder, at man kan kræve pengene tilbage for dette (dog med forældelsesfrist på 3 år). 

Justering og fastsættelse af det månedlige beløb

Såfremt den månedlige a conto-betaling ikke er proportional i forhold til det reelle forbrug, kan det faste a-conto beløb justeres. Det er dog et krav, at en sådan ændring varsles 6 uger i forvejen.

Varme
Som ovenfor anført er det et krav, at der er særskilte målere til hvert lejemål. For at udregne varmeforbruget, skal der således være installeret varmemålere, kubikmålere eller fordampningsmålere (radiatorer). Det er dog ikke et krav at målerne dækker hele lejemålet. Der stilles kun krav om, at målerne dækker mindst 40 % af lejemålet. Resten af lejemålets varmeregnskab kan måles efter en kvm.-fordeling.
Særligt for varmeregnskabet er, at opvarmning til brugsvand, f.eks. i bad eller via vandhanen, indgår i varmeregnskabet.

Vand
Udlejer kan kun opkræve betaling for udgifter til levering af vand, såfremt der er opstillet  individuelle forbrugsmålere i hvert lejemål. Er der ikke opsat sådanne, kan udlejer altså ikke opkræve denne udgift.
I vandregnskabet kan medtages udgifter til vand- og vandafledningsafgifter i regnskabsperioden.

El
Udlejer kan kun opkræve betaling for udgifter til levering af el, såfremt der i lejemålet er opsat godkendte individuelle elektricitetsmålere.

Læs også: Udfyldelse af en lejekontrakt: Sådan gøres det

Hvorfor skal man vælge DIGURA?

Vi hjælper hundredvis af lejere hver måned, både via vores medlemsløsning og vores sagsbehandling. Når vi fører sagerne, så har vi opnået en gevinst for lejeren i over 90 % af tilfældene. Vi er her for at hjælpe dig, som potentielt bliver snydt af din udlejer og som faktisk gerne vil beholde dine egne penge.

Betales gennem huslejen​

Udover at betale forbrug igennem a conto, kan forbruget inkluderes i huslejen. Fordelen er, at der aldrig vil komme en efterregning. Hvis du ikke kan lide, at skulle tænke over dit forbrug, og hvorvidt der eventuelt kommer en efterregning, kan det således være en fin løsning. 

Ulempen er dog, at du risikerer at betale mere end du reelt forbruger, hvilket de færreste nok har lyst til.

Aftale mellem lejer og forsyningsselskabet

Endelig kan forbruget reguleres mellem lejer og forsyningsselskabet. Dette arrangeres ved, at lejer indgår en selvstændig aftale med forsyningsselskabet. Forsyningsselskabet er dog ikke forpligtet til at acceptere en sådan aftale. Typisk vil forsyningsselskabet stille betingelser for at indgå en sådan aftale. Dette kan f.eks. være, at udlejer hæfter subsidiært for forbruget.

Læs også: Guide: Få mest muligt depositum tilbage

Pro tip i vores guide om forbrug

Husk at du kan gøre indsigelse imod regnskabet, hvis du ikke mener det opfylder betingelserne eller det er direkte forkert. Det skal du gøre senest 6 uger efter modtagelsen af regnskabet. 

Forbrugsregnskabet

Der skal årligt udsendes et forbrugsregnskab til lejer. Dette er udlejers ansvar. Som lejer har du krav på at få udleveret et regnskab for hver type forbrug, du afregner med din udlejer. 

Der gælder forskellige frister vedrørende forbrugsregnskabet, samt regler om hvad forbrugsregnskabet helt konkret skal indeholde m.m.

Få juridisk hjælp, så du undgår at blive snydt

Emnet med forbrug kan være meget kompliceret som lejer. Overstående guide om forbrug skal ses som en generel vejledning og ikke som decideret juridisk rådgivning. Vi anbefaler derfor altid, at du tager fat i os, således du kan få den rette og nødvendige rådgivning, som passer konkret til din sag.  

Det kan både være omkring forbrug, som i dette tilfælde, men det kan også være alt fra fraflytningssynet til den økonomiske rapport. Vi ser desværre mange lejere, som bliver snydt i disse tilfælde. Det er ofte rigtig mange penge, du som lejer går glip af, alt fra nogle tusind kroner til 30-40.000 kroner. Tænk hvad du ellers kunne bruge disse penge til? 

Lad os hjælpe dig

Ved DIGURA kan du altid få fat på os, du har din egen sagsbehandler og bedst af alt: Du betaler kun, hvis vi vinder din sag. Det er derfor risikofrit for dig, at vi hjælper dig. 

Vi har opnået et fordelsagtig resultat for lejere i over 98 % af alle sager, som vi har haft behandlet. Vi har 4,7 i score på Trustpilot, 5 stjerner på Facebook og vi har hjulpet mere end 5000 lejere. Og vi vil rigtig gerne hjælpe dig også. 

Er du i tvivl om noget i artiklen, så sidder vores team klar til at hjælpe dig i chatten. Den kan du finde nederst i højre hjørne.  

Hvis du har brug for juridisk hjælp, så kan du får testet din sag nedenfor. Det er gratis og vores dygtige juridiske team vil lave en uforpligtende vurdering af sagen.  

Del indlægget​

Vil du have vurderet din sag gratis?

Det tager kun 2 minutter at indgive sagen og herefter vurderer vi din problemstilling
helt gratis. Du har endda svar inden 24 timer!

Gør som
+6000 andre​

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få de bedste tips og tricks direkte i indbakken

Det Store Fællesskab for Lejere