Midlertidig forlængelse af fristen for aflæggelse af forbrugsregnskaber

Midlertidig forlængelse af fristen for aflæggelse af forbrugsregnskaber

Midlertidig forlængelse af fristen for aflæggelse af forbrugsregnskaber
Picture of Mike Vestergaard

Mike Vestergaard

Partner

Som et led i håndteringen af COVID-19, så har regeringen forlænget fristen for aflæggelse af forbrugsregnskaber overfor lejerne i både boliglejemål og erhvervslejemål.

Hvad er et forbrugsregnskab?

Forbrugsregnskabet er en oversigt over lejers forbrug, og formålet med forbrugsregnskabet er at give lejer indsigt i lejers andel af de samlede udgifter, som lejer har betalt i forbrug. Det betyder, at hvis du som lejer eksempelvis har betalt a conto, så skal forbrugsregnskabet give dig indsigt i, om du har betalt for meget eller for lidt i forhold til dit reelle forbrug.

Forbrugsregnskabsåret er som udgangspunkt fra d. 1/6 til d. 30/5. Men der kan dog aftales andet i lejekontrakten, som eksempelvis forbrugsafregning ved årsskiftet. Så det er altid en god idé at læse den igennem for at kende dit specifikke regnskabsår.

Forlængelse af fristen i lejelovens § 43, stk. 1, 1. pkt.

Det er fristen i lejelovens § 43, stk. 1, 1. pkt. om fremsendelse af forbrugsregnskabet til lejerne senest 4 måneder efter regnskabsårets udløb, der forlænges til 4. oktober 2020.

Forlængelsen gælder for alle forbrugsregnskaber, der skulle være kommet frem til lejerne i perioden 4. april 2020 til 3. oktober 2020.

Der er givet samme dispensation for erhvervslejemål, hvor fristen i erhvervslejelovens § 49, stk. 1, 1. pkt. om fremsendelse af forbrugsregnskabet til lejerne senest 4 måneder efter regnskabsårets udløb er forlænget til den 4. oktober 2020.

For erhvervslejemål gælder den midlertidige forlængelse af fristen for forbrugsregnskaber, der skulle være kommet frem til lejerne i perioden 5. april 2020 til 3. oktober 2020.

Læs også: Tjek din husleje: huslejeberegner

Bliv juridisk sikret i dit lejeforhold fra 149 kroner

Er du bange for at blive snydt i dit lejeforhold eller er du allerede blevet det?

I DIGURA kan du blive medlem af vores medlemsklub, hvor du kan få hjælp til din situation og opnå tryghed og opbakning fra 149 kroner om måneden.

Hvornår træder det i kraft?

Ændringer for forbrugsregnskabet trådte faktisk i kraft d. 4 april 2020 ved bekendtgørelse i lovtidende. Det betyder, at udlejerne er sikret, og at de dermed kan efteropkræve forbrugsudgifter hos lejerne på trods af COVID-19-forsinkelser, så længe at forbrugsregnskabet bliver præsenteret for lejerne senest d. 4 oktober 2020.

Hvad betyder forlængelsen for dig?

Under normale omstændigheder skal forbrugsregnskabet, ifølge lejeloven være hos lejerne senest fire måneder efter regnskabsårets udløb. Det betyder, at forbrugsregnskabet som bliver afregnet ved årsskiftet skal sendes til lejer inden april-måned er ovre.

Dog er landet i en ekstraordinær situation grundet COVID-19 som betyder, at det kan være svært for udlejere at overholde fristerne, eftersom der er en del forbrugsmålere, som skal aflæses manuelt. Og derfor kan disse ikke aflæses uden risiko for smittespredning. Derfor er det nødvendigt med en midlertidig dispensation, da reglerne om aflæggelse af forbrugsregnskaber normalt ikke er fravigelige. Denne forlængelse er til for at sikre, at udlejere ikke mister retten til efteropkrævning som følge af, at forbrugsregnskabet ikke kommer til lejerne i tide.

Hvis du som lejer stod til at modtage dit forbrugsregnskab i april-måned 2020, så kan du i dette tilfælde ikke kræve forbrugsregnskabet fremlagt, da udlejer er beskyttet af den midlertidige forlængelse. Hvis du derimod heller ikke har modtaget dit forbrugsregnskab pr. 4 oktober 2020, så har du mulighed for at gøre krav på at få det fremsendt, og hvis udlejer til den tid ikke overholder fristen, så har du muligvis krav på at få det hele tilbagebetalt. Hvis du ligeledes ikke har modtaget dit forbrugsregnskab de forgangne år, så kan du dog stadig gøre krav på disse og en eventuel tilbagebetaling.

Læs også: Få tjek af din lejekontrakt: Helt gratis

Få juridisk hjælp, så du undgår at blive snydt

Emnet med forbrugsregnskab kan være meget kompliceret som lejer. Overstående skal ses som en generel vejledning og ikke som decideret juridisk rådgivning. Vi anbefaler derfor altid, at du tager fat i os, således du kan få den rette og nødvendige rådgivning, som passer konkret til din sag.  

Det kan både være omkring forbrug ved fraflytning, som i dette tilfælde, men det kan også være alt fra fraflytningssynet til den økonomiske rapport. Vi ser desværre mange lejere, som bliver snydt i disse tilfælde. Det er ofte rigtig mange penge, du som lejer går glip af, alt fra nogle tusind kroner til 30-40.000 kroner. Tænk hvad du ellers kunne bruge disse penge til? 

Lad os hjælpe dig

Ved DIGURA kan du altid få fat på os, du har din egen sagsbehandler og bedst af alt: Du betaler kun, hvis vi vinder din sag. Det er derfor risikofrit for dig, at vi hjælper dig. 

Vi har opnået et fordelsagtig resultat for lejere i over 90 % af alle sager, som vi har haft behandlet. Vi har 4,7 i score på Trustpilot, 5 stjerner på Facebook og vi har hjulpet mere end 5000 lejere. Og vi vil rigtig gerne hjælpe dig også. 

Er du i tvivl om noget i artiklen, så sidder vores team klar til at hjælpe dig i chatten. Den kan du finde nederst i højre hjørne.  

Hvis du har brug for juridisk hjælp, så kan du får testet din sag nedenfor. Det er gratis og vores dygtige juridiske team vil lave en uforpligtende vurdering af sagen.  

Del indlægget​

Vil du have vurderet din sag gratis?

Det tager kun 2 minutter at indgive sagen og herefter vurderer vi din problemstilling
helt gratis. Du har endda svar inden 24 timer!

Gør som
+6000 andre​

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få de bedste tips og tricks direkte i indbakken

Det Store Fællesskab for Lejere