Det er vigtigt at være opmærksom på sine rettigheder som lejer. Man kan nemlig hurtigt blive overrasket over, hvor meget udlejer reelt set ikke kan kræve af en. Denne artikel giver et oveblik over, hvornår udlejer kan kræve, at der indgås en ny lejekontrakt.
Som udgangspunkt kan udlejer ikke kræve, at der indgås en ny lejekontrakt, når udlejer og lejer allerede har underskrevet og indgået en i forvejen.
Hvis man allerede er flyttet ind, men man ikkehar fået en skriftlig lejekontrakt, kan udlejer dog faktisk godt kræve, at der indgås en. Her er det vigtigt at være opmærksom på, at udlejer ikkehar fri adgang til at bestemme, hvad der skal stå i kontrakten, når du allerede er flyttet ind. Lejekontrakten må nemlig i så fald ikke stille lejer dårligere end ellers aftalt ved indflytning.
Såfremt udlejer og lejer ved indflytning ikke har lavet nogen specifikke aftaler, er det således kun lejelovens regler, som er gældende. Det vil ofte være til stor fordel for lejer, da udlejer således ikke kan komme med en særlig byrdefuld lejekontrakt efter indflytning.
Læs også: Kan udlejer hæve huslejen med tilbagevirkende kraft?
Kan der kræves ny lejekontrakt, hvis der kommer ny udlejer?
Når et lejemål sælges, siger man, at køber tager lejer med i købet. Det vil sige, at køber af lejemålet bliver lejers nye udlejer. Denne nye udlejer kan som udgangspunkt ikke kræve, at lejer flytter, eller at lejer indgår ny lejekontrakt med nye vilkår.
Undtagelsen til dette er såkaldte ”særlige vilkår”, som den nye udlejer ikke kendte til ved købet af ejendommen, og som udlejer således i god tro ikke vidste eksisterede. Sådanne ”særlige vilkår” kan altså ophæves, så lejer mister sine rettigheder ift. disse konkrete vilkår. Det er normalt ikke noget lejer behøver frygte, da det ikke er ofte, at sådanne ”særlige vilkår” tilgodeser lejer. Såfremt man i sin lejekontrakt har særlige vilkår, der tilgodeser en som lejer, f.eks. en forkøbsret, kan man sikre denne ved at tinglyse sin lejekontrakt. Når lejekontrakten er tinglyst, kan den nye udlejer ikke ophæve de særlige vilkår med begrundelsen, at udlejer ikke kendte til vilkårene.
Den nye udlejer har således som udgangspunkt ikke ret til at ændre i ens lejekontrakt, medmindre han eller hun kan påvise ikke at have kendt til vilkårene ved købet. Nogle gange kan det dog være en god ide frivilligt at gå med til at lave en ny lejekontrakt, hvor det blot ændres, at den rigtige udlejer sættes på kontrakten.
Hvorfor skal man vælge DIGURA?
Vi hjælper hundredvis af lejere hver måned, både via vores medlemsløsning og vores sagsbehandling. Når vi fører sagerne, så har vi opnået en gevinst for lejeren i over 90 % af tilfældene. Vi er her for at hjælpe dig, som potentielt bliver snydt af din udlejer og som faktisk gerne vil beholde dine egne penge.
- Gratis vurdering af sagen
- Risikofrit og uden besvær
- No Cure No Pay
Kan der kræves ny lejekontrakt, hvis den ene lejer flytter og den anden bliver boende?
Når man bor to i et lejemål, og kun den ene ønsker at fraflytte, er spørgsmålet, om udlejer i så fald kan kræve ny lejekontrakt for den lejer, som bliver boende. Når den ene fraflytter og den anden bliver boende, er det ganske naturligt, at den fraflyttende lejer gerne vil fjernes fra kontrakten, og den anden lejer blive på.
Først og fremmest skal man være sikker på, at man overhovedet har lov til at fraflytte, mens den anden stadig bliver boende. Hvis det f.eks. fremgår af lejekontraktens § 11, at man som lejere ”hæfter solidarisk” eller noget i lignende stil, skal man som udgangspunkt have udlejers tilladelse til, at den ene part slettes fra kontrakten, mens den anden bliver på. Fremgår der intet herom i kontraktens § 11, har man som udgangspunkt ret til, at den ene slettes fra kontraktens, mens den anden bliver på, uden at skulle have udlejers tilladelse.
Såfremt den ene part har enten ret eller tilladelse til at blive slettet fra kontrakten, mens den anden bliver boende, skal der enten skrives ny kontrakt eller tillæg til den gamle kontrakt. Såfremt der laves et tillæg, er det udlejer og begge lejere, der skal underskrive dette. Tillægget fungerer som bevis for, at parterne er enige om, at den ene slettes fra kontrakten. Såfremt udlejer i stedet vælger, at der skal laves en helt ny lejekontrakt og ikke blot et tillæg, skal parterne være opmærksomme på dette. Det er nemlig ikke sikkert, at den nye kontrakt er fuldkommen sammenfaldene med den hidtidige. Dette vil selvfølgelig hovedsageligt få betydning for den part, der bliver boende, da denne part skal rette sig efter den nye kontrakt.
Kan der kræves ny lejekontrakt ved tidsbegrænsede lejemål?
Hvis ens lejemål er tidsbegrænset, vil det fremgå af lejekontraktens § 11. Når ens lejemål er tidsbegrænset, betyder det, at lejekontrakten automatisk ophører ved begrænsningens udløb. Hvis udlejer herefter ønsker stadig at lade lejer blive boende, har han eller hun lov til at lave en helt ny lejekontrakt. Denne nye lejekontrakt kan evt. indeholde endnu en tidsbegrænsning og generelt andre vilkår end i den gamle.
En undtagelse gælder, hvis lejer bliver efter tidsbegrænsningens udløb, og udlejer ikke inden 1 måned efter, at han/hun er blevet klar over dette, gør indsigelse herimod. I så fald fortsætter lejeforholdet nemlig bare efter den gamle lejekontrakt. Udlejer mister altså i det tilfælde retten til at lave en ny lejekontrakt med ændrede vilkår, og lejeforholdet overgår automatisk til ikke at være tidsbegrænset.
Læs også: Hvilken vedligeholdelse kan udlejer pålægge lejer?
Bliv juridisk sikret i dit lejeforhold fra 149 kroner.
Er du bange for at blive snydt i dit lejeforhold eller er du allerede blevet det?
I DIGURA kan du blive medlem af vores medlemsklub, hvor du kan få hjælp til din situation og opnå tryghed og opbakning fra 149 kroner om måneden.
- Juridisk rådgivning
- Hjælp til opsigelse og ophævelse
- Løbende tjek af din lejekontrakt
- Løbende tjek af din husleje
- Og meget mere..
Få juridisk hjælp, så du undgår at blive snydt
Emnet med ny lejekontrakter kan være meget kompliceret som lejer. Overstående skal ses som en generel vejledning og ikke som decideret juridisk rådgivning. Vi anbefaler derfor altid, at du tager fat i os, således du kan få den rette og nødvendige rådgivning, som passer konkret til din sag.
Det kan både være omkring nye lejekontrakter, som i dette tilfælde, men det kan også være alt fra fraflytningssynet til den økonomiske rapport. Vi ser desværre mange lejere, som bliver snydt i disse tilfælde. Det er ofte rigtig mange penge, du som lejer går glip af, alt fra nogle tusind kroner til 30-40.000 kroner. Tænk hvad du ellers kunne bruge disse penge til?
Lad os hjælpe dig
Ved DIGURA kan du altid få fat på os, du har din egen sagsbehandler og bedst af alt: Du betaler kun, hvis vi vinder din sag. Det er derfor risikofrit for dig, at vi hjælper dig.
Vi har opnået et fordelsagtig resultat for lejere i over 90 % af alle sager, som vi har haft behandlet. Vi har 9,4 i score på Trustpilot, 5 stjerner på Facebook og vi har hjulpet mere end 5000 lejere. Og vi vil rigtig gerne hjælpe dig også.
Er du i tvivl om noget i artiklen, så sidder vores team klar til at hjælpe dig i chatten. Den kan du finde nederst i højre hjørne.
Hvis du har brug for juridisk hjælp, så kan du får testet din sag nedenfor. Det er gratis og vores dygtige juridiske team vil lave en uforpligtende vurdering af sagen.