Hvad er genhusning?
Spørgsmålet om regler for genhusning bliver relevant, når din bolig i sin helhed nedlægges – enten midlertidigt eller permanent. Dette kan eksempelvis være grundet renovation eller ombygning. Genhusning kan dog også komme på tale, hvor boligen er blevet ubeboelig som følge af brand- eller vandskader. Når man som lejer genhuses, betyder det, at man midlertidigt – eller endda permanent – skal bo et andet sted, end i sit lejemål.
Bliv juridisk sikret i dit lejeforhold fra 149 kroner.
Er du bange for at blive snydt i dit lejeforhold eller er du allerede blevet det?
I DIGURA kan du blive medlem af vores medlemsklub, hvor du kan få hjælp til din situation og opnå tryghed og opbakning fra 149 kroner om måneden.
- Juridisk rådgivning
- Hjælp til opsigelse og ophævelse
- Løbende tjek af din lejekontrakt
- Løbende tjek af din husleje
- Og meget mere..
Hvilke regler for genhusning gælder?
Der skelnes mellem lejemål, der er omfattet af lejelovens regler og lejemål, der er omfattet af almenlejeloven, idet der alene foreligger konkrete lovregler om genhusning i almenlejeloven.
Lejemål omfattet af almenlejeloven
Når du skal besvare spørgsmål såsom: Er dit lejemål omfattet af almenlejeloven? Hvilke lejemål er omfattet? Så skal disse besvares efter, hvornår almenlejeloven finder anvendelse. Loven finder anvendelse på følgende lejemål:
- Almene boliger, der tilhører en almen boligorganisation.
- Almene ældreboliger, der tilhører en kommune eller en region.
- Almene ældreboliger, der tilhører en selvejende institution.
- Ustøttede almene plejeboliger efter § 143 i lov om almene boliger.
- Almene ungdomsboliger, der tilhører en selvejende institution.
- Almene boliger til særlig udsatte grupper, der er etableret efter kapitel 10 a i lov om almene boliger m.v.
Er dit lejemål et af ovenstående, vil reglerne for genhusning kunne finde anvendelse.
Midlertidig eller permanent genhusning?
Skal udlejer genhuse dig midlertidig? Eller skal genhusningen være permanent? Og hvornår er det relevant at tale om henholdsvis midlertidig og permanent genhusning? Disse spørgsmål besvares nedenfor.
Midlertidig genhusning
Spørgsmålet om midlertidig genhusning bliver som oftest relevant, når der er tale om en ombygning, renovering eller istandsættelse af lejemålet, der tager mindre end 12 måneder. Erstatningsboligen, som udlejer henviser dig til, skal som udgangspunkt være beliggende i samme kommune, som dit oprindelige lejemål. Erstatningsboligen kan ligge uden for kommunen, hvis du er indforstået hermed.
Den midlertidige erstatningsbolig kan være en lignende lejlighed, men også et ophold på hotel kan anvises. Du skal i forbindelse med genhusningen stadig betale samme husleje, som du tidligere har gjort. Er lejen for erstatningsboligen lavere end lejen i den hidtidige bolig, skal udlejer tilbagebetale differencen. Du vil dog skulle betale for forbrug, herunder for varme, vand og el i den midlertidige erstatningsbolig.
Hvis ombygningen, renoveringen eller istandsættelsen tager længere end 12 måneder, har du ret til genhusning efter ovenstående regler om permanent genhusning. Denne permanente genhusning kan være i den midlertidige erstatningsbolig eller en anden erstatningsbolig, der står i rimeligt forhold til det oprindelige lejemål.
Permanent genhusning
Permanent genhusning gør sig navnlig gældende, når din bolig er en del af en ejendom, som skal rives ned.
Skal lejemålet nedrives, så giver almenlejeloven dig ret til genhusning. Hvis udlejer har besluttet, at genhusningen skal være permanent, skal udlejer opsige dig som lejer. Herefter skal udlejer uden unødigt ophold tilbyde dig en erstatningsbolig. Boligen skal have en passende størrelse, beliggenhed, kvalitet og passende udstyr. Boligen er af passende størrelse, når den samme antal værelser i henhold til husstanden eller ét værelse mere end den tidligere lejlighed.
Udlejer skal hertil tilbyde at dække dine rimelige og dokumenterede flytteudgifter i forbindelse med flytningen.
Eksempel:
Kristian bor i en lejlighed, der er ejet af en almen boligorganisation. En dag mens Kristian er ude med kæresten, opstår der brand i lejemålet. Branden er så omfattende, at kommunen efter en besigtigelse af lejemålet erklærer lejemålet ubeboeligt. Udlejer skaffer en vurdering fra en virksomhed, der foretager renovationer af lejligheder, og det vurderes, at fuldstændig renovation af lejemålet vil tage 8 måneder.
Hvad skal Kristian gøre i dette tilfælde? Hvad kan han kræve af udlejer? Hvad er udlejers pligter over for Kristian i dette tilfælde?
Svar:
I det pågældende tilfælde vil Kristian af udlejer kunne opsiges, idet ombygningen af ejendommen medfører, at lejemålet må fraflyttes. I den forbindelse skal udlejer tilbyde en erstatningsbolig.
Idet ombygningen af Kristians lejemål kun tager 8 måneder, vil udlejer uden ugrundet ophold skulle tilbyde at genhuse Kristian, indtil lejemålet er ombygget. Den midlertidige erstatningsbolig skal være passende og ligge i kommunen samme kommune, som det oprindelige lejemål, samt at erstatningsboligen skal være af samme kvalitet som det oprindelige lejemål.
Hvad med huslejen?
Hvis man som lejer bliver midlertidigt genhuset, og huslejen i erstatningsboligen er lavere end huslejen, man betaler i det oprindelige lejemål, skal udlejer betale differencen til dig. Som lejer skal man være opmærksom på, at man skal betale for forbrug i erstatningsboligen.
Hvorfor skal man vælge DIGURA?
Vi hjælper hundredvis af lejere hver måned, både via vores medlemsløsning og vores sagsbehandling. Når vi fører sagerne, så har vi opnået en gevinst for lejeren i over 90 % af tilfældene. Vi er her for at hjælpe dig, som potentielt bliver snydt af din udlejer og som faktisk gerne vil beholde dine egne penge.
- Gratis vurdering af sagen
- Risikofrit og uden besvær
- No Cure No Pay
Hvad er regler for genhusning for private lejemål?
Som det også er nævnt ovenfor, så foreligger der ingen regler om genhusning, når der er tale om private lejemål. Dette betyder dog ikke, at man som lejer af en privat bolig er fuldstændig på bar bund, hvis ens lejemål eksempelvis brændes ned.
Læs mere om, hvilke muligheder du har for genhusning ved leje af lejemål, der ikke er omfattet af almenlejelovens regler her.
Få juridisk hjælp, så du undgår at blive snydt
Emnet med genhusning kan være meget kompliceret som lejer. Overstående skal ses som en generel vejledning og ikke som decideret juridisk rådgivning. Vi anbefaler derfor altid, at du tager fat i os, således du kan få den rette og nødvendige rådgivning, som passer konkret til din sag.
Det kan både være omkring genhusning, som i dette tilfælde, men det kan også være alt fra fraflytningssynet til den økonomiske rapport. Vi ser desværre mange lejere, som bliver snydt i disse tilfælde. Det er ofte rigtig mange penge, du som lejer går glip af, alt fra nogle tusind kroner til 30-40.000 kroner. Tænk hvad du ellers kunne bruge disse penge til?
Lad os hjælpe dig
Ved DIGURA kan du altid få fat på os, du har din egen sagsbehandler og bedst af alt: Du betaler kun, hvis vi vinder din sag. Det er derfor risikofrit for dig, at vi hjælper dig.
Vi har opnået et fordelsagtig resultat for lejere i over 90 % af alle sager, som vi har haft behandlet. Vi har 9,4 i score på Trustpilot, 5 stjerner på Facebook og vi har hjulpet mere end 5000 lejere. Og vi vil rigtig gerne hjælpe dig også.
Er du i tvivl om noget i artiklen, så sidder vores team klar til at hjælpe dig i chatten. Den kan du finde nederst i højre hjørne.
Hvis du har brug for juridisk hjælp, så kan du får testet din sag nedenfor. Det er gratis og vores dygtige juridiske team vil lave en uforpligtende vurdering af sagen.