Kapitel 10: Mangler ved det lejede

Mangler ved det lejede
Picture of Mads Klokkerholm

Mads Klokkerholm

Juridisk chef, partner

Lejelovens § 94

Hvis lejemålet ikke er klar til overtagelse til den aftalte tid, uden at det skyldes lejeren, kan lejeren kræve et forholdsmæssigt afslag i lejen.

Stk. 2 – Lejeren kan hæve lejeaftalen ved væsentlig forsinkelse, medmindre forsinkelsen ikke er væsentlig for lejeren. Lejeaftalen kan hæves, hvis lejeren har fremsat påkrav og overtagelse ikke sker inden rimelig tid. Lejeaftalen kan også hæves, hvis lokalerne ikke er klar ved en aftalt dato, især hvis et bestemt overtagelsestidspunkt var betinget.

Stk. 3 –  Lejeren kan kræve erstatning, hvis den tidligere lejer ikke er fraflyttet, medmindre udlejeren kan bevise, at forsinkelsen ikke er deres ansvar.

Hvad forstås ved “mangler”? – Læs mere her

 

Lejelovens § 95

Hvis det lejede ikke er i den stand, lejeren har krav på, og udlejeren ikke afhjælper manglen efter påkrav, kan lejeren selv afhjælpe det på udlejerens regning. Hvis manglen vedrører forsyning med lys, gas, varme eller lignende, kan lejeren få fogedens hjælp til at få adgang til installationerne. Dette gælder også, hvis udlejeren uberettiget har afbrudt forsyningen. Ved problemer med varme, el, eller vand kan lejeren henvende sig til kommunen for at få genoptaget forsyningen.

Stk. 2 – Lejeren kan kræve et afslag i lejen, hvis en mangel forringer det lejede.

Lejelovens § 96

Er det lejede mangelfuldt som nævnt i § 95, og afhjælper udlejeren ikke straks manglen, eller kan den ikke afhjælpes inden for en rimelig tid, kan lejeren hæve lejeaftalen, hvis manglen må anses for væsentlig eller udlejeren har handlet svigagtigt.

Stk. 2 – Er manglen afhjulpet, inden lejeren har hævet lejeaftalen, kan lejeren ikke senere påberåbe sig manglen som grund for ophævelse.

Hvordan bør du tage dialogen med udlejer? DIGURA giver dig her nogle gode råd – læs mere her

Lejelovens § 97

Lejeren kan kræve erstatning , hvis det lejede ved aftalens indgåelse savnede egenskaber, som må anses for tilsikrede, eller udlejeren har handlet svigagtigt. Det samme gælder, hvis det lejede senere lider skade som følge af udlejerens forsømmelse eller der i øvrigt opstår hindringer eller ulemper for lejerens brugsret som følge af forhold, som udlejeren er ansvarlig for.

Lejelovens § 98

Bliver det lejede ødelagt ved brand eller anden ulykke, bortfalder aftalen.

Lejelovens § 99

Hvis brugen af det lejede er i strid med lovgivning eller servitutter, som var gældende ved lejeaftalens indgåelse, kan lejeren kræve et forholdsmæssigt afslag i lejen og erstatning. Lejeren kan også hæve lejeaftalen, hvis brugen indskrænkes væsentligt, eller udlejeren har handlet svigagtigt.

Stk. 2 – Dette gælder ikke, hvis lejeren vidste om den retsstridige brug eller burde have vidst det. Det gælder heller ikke, hvis der ikke er nogen indskrænkning, og udlejeren straks retter fejlen.

Stk. 3 – Lejeren skal meddele udlejeren om manglen senest 2 uger efter indflytning, medmindre manglen ikke kunne opdages, eller udlejeren handlede svigagtigt.

Lejelovens § 100

Bringes et lejeforhold bortset fra de i § 99 nævnte tilfælde til ophør i utide på grund af andre rettigheder over ejendommen, kan lejeren kræve erstatning af udlejeren.

Stk. 2 – Bringes lejeforholdet til ophør i utide, fordi det offentlige af sundhedsmæssige eller andre grunde nedlægger forbud mod lejerens brug, er lejeren kun pligtig at betale leje indtil den dag, forbuddet træder i kraft. Hvis forbuddet kun begrænser brugen på mindre væsentlig måde, kan lejeren dog kun kræve et forholdsmæssigt afslag i lejen.

Lejelovens § 101

Reglerne i §§ 94-100 9, kan ikke ved aftale fraviges til skade for lejeren.

Se andre kapitler i lejeloven

Del indlægget​

Vil du have vurderet din sag gratis?

Det tager kun 2 minutter at indgive sagen og herefter vurderer vi din problemstilling
helt gratis. Du har endda svar inden 24 timer!

Gør som
+6000 andre​

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få de bedste tips og tricks direkte i indbakken

Det Store Fællesskab for Lejere