Forståelse af forbrugsregnskaber i lejeforhold: Hvad skal du holde øje med?

Forståelse af forbrugsregnskaber i lejeforhold: Hvad skal du holde øje med?

Picture of Luna Bock

Luna Bock

Senior Legal Advisor

Når du lejer en bolig, er det vigtigt at forstå, hvordan forbrugsregnskaber fungerer, da de kan have stor indflydelse på dine månedlige omkostninger og eventuelle tilbagebetalinger. Forbrugsregnskaber omfatter a conto- til varme, vand og i nogle tilfælde også el, hvis disse forsyninger leveres af udlejeren. I denne artikel vil vi dykke ned i de væsentlige punkter, du skal være opmærksom på, når du modtager dit forbrugsregnskab.

Hvad er et forbrugsregnskab?

Et forbrugsregnskab er en opgørelse over dit forbrug af varme, vand eller el i den periode, regnskabet dækker. Hvis udlejer leverer varme eller vand til dig som lejer, skal du modtage et forbrugsregnskab, der viser dit præcise forbrug og eventuelle efterbetalinger eller tilbagebetalinger. Det er vigtigt at bemærke, at hvis du selv står for aftalen med forsyningsselskabet, gælder disse regler ikke.

Forbrugsregnskabet skal leve op til en række lovkrav, herunder at det skal være retvisende og leveret til tiden. Hvis regnskabet ikke opfylder disse krav, kan det være ugyldigt, og det kan have betydning for efterbetalingskravet fra udlejeren.

Læs også: Hvordan en lejer slap for en efterregning på 18.671 kr.: Vigtigheden af korrekt forbrugsregnskab

Bliv juridisk sikret i dit lejeforhold fra 149 kroner

Er du bange for at blive snydt i dit lejeforhold eller er du allerede blevet det?

I DIGURA kan du blive medlem af vores medlemsklub, hvor du kan få hjælp til din situation og opnå tryghed og opbakning fra 149 kroner om måneden.

Tjekliste for varmeregnskab

Når du modtager dit varmeregnskab, er der en række punkter, du bør gennemgå for at sikre, at alt er korrekt:

  1. Passer perioden? Sørg for, at regnskabet dækker den rigtige periode. Typisk dækker et varmeår fra 1. juni til 31. maj, men andre perioder kan være aftalt.
  2. Passer dine indbetalinger? Tjek, om det beløb, du har indbetalt a conto, stemmer overens med regnskabet.
  3. Er målerne korrekte? Hvis dit varmeforbrug måles med individuelle målere, skal antallet af enheder stemme overens med det aflæste.
  4. Indeholder regnskabet irrelevante udgifter? Det er vigtigt at sikre, at regnskabet kun indeholder relevante udgifter, såsom energiforbrug og vedligeholdelse af varmeanlægget.
  5. Er alle formelle krav overholdt? Udlejeren skal oplyse dig om din ret til at gøre indsigelse, og det skal også fremgå, hvornår udlejeren har modtaget den endelige afregning fra forsyningsselskabet.
  6. Fordeling af forbrug? Er forbruget fordelt korrekt?

Hvad sker der, hvis der er fejl i regnskabet?

Hvis du mener, at dit forbrugsregnskab er forkert, har du ret til at gøre indsigelse inden for seks uger fra modtagelsen. Hvis din indsigelse er begrundet og regnskabet viser sig at være forkert, kan det føre til en regulering af dine betalinger.

For eksempel, hvis din a conto-betaling har været for høj, kan du få penge tilbage. Hvis udlejer ikke reagerer på din indsigelse og ikke indbringer sagen for huslejenævnet, bortfalder udlejerens krav om efterbetaling.

”Hvis der ikke er individuelle målere i ejendommen, kan der ikke aftales a conto-betaling”

Hvordan kan du optimere dit forbrug og spare penge?

Udover at sikre, at dit forbrugsregnskab er korrekt, er der flere måder, du kan optimere dit forbrug og potentielt spare penge:

  1. Brug alle radiatorer korrekt: Mange lejere varmer kun stuen op med én radiator, men det er faktisk mere energieffektivt at bruge alle radiatorerne i boligen, så varmen fordeles jævnt.
  2. Hold temperaturen på 21 grader: Det er en god tommelfingerregel at holde temperaturen på maks. 21 grader. Det er meget dyrere at varme boligen op til højere temperaturer.
  3. Luft ud korrekt: Luft ud tre gange dagligt i cirka 10 minutter. Fugtig luft er dyrere at opvarme, så sørg for at holde luften tør ved regelmæssig udluftning.
  4. Undgå at pakke radiatorerne ind: Radiatorer og termostater skal have fri luftcirkulation for at fungere effektivt. Undgå at dække dem til med møbler eller gardiner.

Læs også: 5 gode råd om a conto

”Ønsker man som lejer at gøre indsigelse imod et forbrugsregnskab, så er det vigtigt, at indsigelsen er begrundet.”

Indsigelse mod regnskabet

Er man ikke enig i et forbrugsregnskab skal man gøre indsigelse. Dette skal ske inden 6 uger efter, at man har modtaget regnskabet.

Ønsker man som lejer at gøre indsigelse imod et forbrugsregnskab, så er det vigtigt, at indsigelsen er begrundet. Det er derfor ikke nok, at gøre indsigelse på baggrund af, at man ikke har økonomien til at betale for forbruget i den pågældende måned.

Hvorfor skal du vælge DIGURA?

Vi hjælper hundredvis af lejere hver måned, både via vores medlemsløsning og vores sagsbehandling. Når vi fører sagerne, så har vi opnået en gevinst for lejeren i over 90 % af tilfældene. Vi er her for at hjælpe dig, som potentielt bliver snydt af din udlejer og som faktisk gerne vil beholde dine egne penge. 

Få juridisk hjælp, så du undgår at blive snydt

Emnet med forbrug kan være meget kompliceret som lejer. Overstående skal ses som en generel vejledning og ikke som decideret juridisk rådgivning. Vi anbefaler derfor altid, at du kontakter os, således du kan få den rette og nødvendige rådgivning, som passer konkret til din sag.  

Det kan både være omkring forbrug, som i dette tilfælde, men det kan også være alt fra fraflytningssynet til den økonomiske rapport. Vi ser desværre mange lejere, som bliver snydt i disse tilfælde. Det er ofte rigtig mange penge, du som lejer går glip af, alt fra nogle tusinde kroner til 30-40.000 kroner. Tænk hvad du ellers kunne bruge disse penge til?

Hvis du har brug for juridisk hjælp, så kan du får testet din sag nedenfor. Det er gratis og vores dygtige juridiske team vil lave en uforpligtende vurdering af sagen.  

Del indlægget​

Vil du have vurderet din sag gratis?

Det tager kun 2 minutter at indgive sagen og herefter vurderer vi din problemstilling
helt gratis. Du har endda svar inden 24 timer!

Gør som
+6000 andre​

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få de bedste tips og tricks direkte i indbakken

Det Store Fællesskab for Lejere