Håndværkerfradrag som lejer

Håndværkerfradrag som lejer

Håndværkerfradrag som lejer
Picture of Pernille Fibiger

Pernille Fibiger

Marketing Manager

Vidste du godt, at håndværkerfradrag kan komme dig som lejer til gode? Vil du gerne vide hvordan? Så læs med her og find ud af, hvornår du kan få håndværkerfradrag.

Hvad er håndværkerfradrag?

Et håndværkerfradrag kaldes også for et servicefradrag, da det betyder, at man kan få et årligt fradrag for ydelser, som man får lavet i forbindelse med vedligeholdelse af en bolig. Mange tror, at håndværkerfradrag udelukkende er for boligejere, men du kan faktisk også få fradrag for håndværksydelser, hvis du bor til leje i en lejebolig. Men der er dog nogle betingelser, som skal være opfyldt.

Ved håndværkerfradrag kan personer over 18 år få et årlig fradrag på ydelser op til 18.700 kroner. Af dette beløb skal de 12.500 kroner af dem være til håndværkydelser, hvor de sidste 6.200 kroner kan og må bruges på serviceydelser. 

Hvilke betingelser skal være opfyldt?

Hvis du gerne vil gøre brug af håndværkerfradrag men du bor i en lejebolig, så er der tre betingelser, som skal være opfyldt:

  • Du skal selv betale for arbejdet

Det vil ikke være muligt at få håndværkerfradrag for udgifter, som eksempelvis betales via husleje, vi hensættelser i din boligforening eller fra en vedligeholdelseskonto. Du skal selv have penge op af lommen, hvis du vil gøre brug af håndværkerfradraget.

Her er det dog vigtig at pointere, at du godt kan få håndværkerfradrag for det arbejde, som bliver udført til istandsættelse ved fraflytning. Det er ikke nødvendigt, at du selv har bestilt håndværkerne til det, men så længe at du kan dokumentere, at du har betalt for arbejdet ved at udgifterne eventuel er fratrukket dit depositum – på den måde svarer det til egenbetaling.

  • Du skal bo i boligen, mens arbejdet bliver udført

Hvis du vil have ret til håndværkerfradrag, så skal du have haft fast bopæl i boligen, mens arbejdet er blevet udført. Det har ingen betydning, om du på nuværende tidspunkt har solgt eller opsagt boligen, så længe du boede der, da arbejdet blev udført.

  • Du skal have retten til at vedligeholde boligen (ved vedligeholdelsesarbejde)

Du må kun udføre arbejde som hører ind under den vedligeholdelsespligt, som er inden for din råderet. Som lejer må du derfor kun udføre arbejde, som hører ind under din vedligeholdelsespligt i lejeaftalen.

Læs også: Hvilken vedligeholdelse kan udlejer pålægge lejer?

Hvorfor skal man vælge DIGURA?

Vi hjælper hundredvis af lejere hver måned, både via vores medlemsløsning og vores sagsbehandling. Når vi fører sagerne, så har vi opnået en gevinst for lejeren i over 90 % af tilfældene. Vi er her for at hjælpe dig, som potentielt bliver snydt af din udlejer og som faktisk gerne vil beholde dine egne penge. 

Hvilke ydelser kan man få håndværkerfradrag for?

Du kan som sagt få fradrag for både håndværksydelser og serviceydelser. Håndværksydelser består typisk af udvendig maling, isolering af tag, ruder, garage og meget mere. Men ansvaret for disse ydelser er typisk pålagt udlejer, hvorfor denne del ikke er så relevant for dig som lejer. Men serviceydelserne er derimod spændende for dig som lejer, da du her kan gøre brug af fradraget. 

Serviceydelser du som lejer kan få fradrag til:

  • Almindelig rengøring

Hvis du betaler en rengøringsmedarbejder for at gøre rent i din bolig, så kan du benytte dit fradrag til dette. Rengøring består typisk af at tørre og vaske overflader, støvsuge, rensnings af tekstiler eller rengøring af badeværelset.

  • Vinduespudsning

Hvis du betaler en person for at rengøre og pudse dine vinduer (både indvendig og udvendigt) så har du også ret til at bruge af fradraget.

  • Almindelig havearbejde og lignende

Under almindelig havearbejde dækker over græsslåning, lugning, beskæring af hække og buske, snerydning og meget mere.

  • Børnepasning

Hvis du har en person til at passe dine børn, aflevere og hente dem i daginstitutioner, så kan du ligeledes få fradrag.

Hvad der er fælles for alle disse serviceydelser er, at det er vigtig at du selv har betalt for det, og at du kan dokumentere det.

Hvordan får man så sit fradrag?

Du har selv ansvaret for at få din fradrag. Det betyder, at du selv skal gå ind og indberette det til SKAT på deres hjemmeside, når du har fået udført en håndværks- eller serviceydelse. Så bliver det medregnet i din årsopgørelse.

Det er dog vigtig at huske på, at håndværkerfradraget udelukkende dækker arbejdslønnen. Materialer er ikke dækket af fradraget. Ligeledes skal du huske på, at du skal kunne dokumentere, at du har betalt for arbejdet. Altså kan du ikke have betalt i kontanter, da det er svært at bevise. Sørg derfor altid for at betale enten via netbank, dankort eller måske MobilePay. I samme forbindelse skal du have en kvittering eller en faktura. Så har du dokumenterne i orden.

Bliv juridisk sikret i dit lejeforhold fra 79 kroner.

Er du bange for at blive snydt i dit lejeforhold eller er du allerede blevet det?

I DIGURA kan du blive medlem af vores medlemsklub, hvor du kan få hjælp til din situation og opnå tryghed og opbakning fra 79 kroner om måneden.

Få juridisk hjælp hvis du er i tvivl

Når du bor til leje, så skal du altid huske, at det ikke er dit lejemål. Der er nogle regler, som skal overholdes som lejer, heriblandt din lejekontrakt og eventuel husordnen. Hvis ikke du overholder disse, så har udlejer et grundlag for at smide dig ud. Hvis du er nervøs for, at du bliver snydt af din udlejer, så er det en god idé at få juridisk hjælp, før du selv tager affære. For hvis man som lejer handler forkert, så kan det også have konsekvenser, som hvis udlejer handler forkert. Hvis du er i tvivl, så søg hjælp og få et gratis tjek af din lejekontrakt eller måske din husleje, så kan du få en professionel vurdering af sagen.

Lad os hjælpe dig

Ved DIGURA kan du altid få fat på os, du har din egen sagsbehandler og bedst af alt: Du betaler kun, hvis vi vinder din sag. Det er derfor risikofrit for dig, at vi hjælper dig. 

Vi har opnået et fordelsagtig resultat for lejere i over 90 % af alle sager, som vi har haft behandlet. Vi har 9,4 i score på Trustpilot, 5 stjerner på Facebook og vi har hjulpet mere end 5000 lejere. Og vi vil rigtig gerne hjælpe dig også. 

Er du i tvivl om noget i artiklen, så sidder vores team klar til at hjælpe dig i chatten. Den kan du finde nederst i højre hjørne.  

Hvis du har brug for juridisk hjælp, så kan du får testet din sag nedenfor. Det er gratis og vores dygtige juridiske team vil lave en uforpligtende vurdering af sagen.  

Del indlægget​

Vil du have vurderet din sag gratis?

Det tager kun 2 minutter at indgive sagen og herefter vurderer vi din problemstilling
helt gratis. Du har endda svar inden 24 timer!

Gør som
+6000 andre​

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få de bedste tips og tricks direkte i indbakken

Det Store Fællesskab for Lejere