Der opstår ofte mange tvivlsspørgsmål om, hvorvidt det er lovligt at bo til leje i et kolonihavehus eller ej. Måske kender allerede nogle, som bor til leje i et kolonihavehus – måske gør du det selv?
Vi vil gerne gøre dig helt sikker på, hvilke regler der gælder på netop dette område, og netop derfor har vi skrevet denne artikel.
Reglerne for leje af kolonihavehus
Den 1. juli 2015 blev lejeloven ændret, således at sommerhuse, fritidshuse og andre lejemål, der kun bliver udlejet i en kort periode, ikke er omfattet af lejeloven.
For lejere betyder det, at udlejere af kolonihavehuse frit kan aftale lejebetingelserne, herunder lejeperioden samt huslejen, direkte med den enkelte lejere, idet der ikke sker en regulering af lejeloven.
Det er dog en betingelse, at lejeperioden kun strækker sig over nogle få uger og makimalt 6-8 uger. Hvis der er tale om udlejning til ferie- og fritidsmæssige formål, er det pågældende lejeforhold undtaget fra lejelovgivningen.
Såfremt kolonihavehuset bliver udlejet i mere end 6-8 uger, så vil det som hovedregel være omfattet af lejelovens almindelige bestemmelser.
Bliv juridisk sikret i dit lejeforhold fra 149 kroner
Er du bange for at blive snydt i dit lejeforhold eller er du allerede blevet det?
I DIGURA kan du blive medlem af vores medlemsklub, hvor du kan få hjælp til din situation og opnå tryghed og opbakning fra 149 kroner om måneden.
Kommunen ejer som regel jorden
De fleste kolonihaveforeninger ejer ikke jorden selv, men lejer den gennem aftale med kommunen eller staten. Indehaveren af en kolonihave lejer derfor sin grund af eller gennem foreningen.
Det er derfor vigtigt, at du er opmærksom på, at det er selve kolonihavehuset, som er privatejet, hvorimod selve grunden lejes gennem foreningen. og derfor er ejeren af kolonihavehuset i princip og lejer.
I mange kommuner er det en betingelse, at du bor i kommunen, hvis du ønsker at leje en kolonihave. Det hænger sammen med, at kommunerne typisk yder et indirekte tilskud til driften af haverne, blandt andet gennem fastsættelse af en moderat leje under markedsniveau.
Udover lejelovens almindelige regler, har især den enkelte kommunes lokalplan hvori kolonihavehuset befinder sig, betydning for dig som lejer. En lokalplan vil typisk forbyde overnatning i vinterhalvåret, og kommunen kan også fastlægge betingelser for, hvem der kan leje en kolonihave.
En typisk regel er, at du må bo i kolonihavehuset i sommerhalvåret, men i vinterhalvåret (fra 1. oktober til 31. marts) må du kun undtagelsesvis overnatte, fx i forbindelse med ferie eller weekendophold.
”Hvis din forening bliver opmærksom på, at du som indehaver, ulovligt, udlejer dit kolonihavehus, er foreningen forpligtet til at reagere på det. ”
Må indehaveren så fremleje kolonihavehuset ud?
Som forklaret ved overstående, ejer kommunen eller staten som regel jorden, hvorefter en kolonihaveforening lejer jorden efter aftale, hvorefter indehaveren kan købe jorden.
Spørgsmålet er derfor, om indehaveren må fremleje sit kolonihavehus?
Svaret er kort sagt nej. Dette skyldes, at det aldrig har været hensigten med kolonihavehuse, at ejeren skal kunne opnå en gevinst eller fortjeneste på sin kolonihave.
Lejen i kolonihaver er som regel meget lave og ligger derfor under markedslejen. Den lave leje skyldes, at kommunen ejer jorden og ser det som en hensigt, at dette udelukkende kommer kommunens egne borgere til gode.
Det skal også bemærkes, at formålet med kolonihavehuse er, at det skal være et tilbud til alle dele af befolkningen, hvorfor der blandt andet foreligger krav om ventelister i mange foreninger.
Hvis man som indehaver udlejer kolonihavehuset, vil dette være en omgåelse af ventelistereglerne, og dem som står på ventelisterne, vil i realiteten miste muligheden for at få fat i en kolonihave.
Det er ligeledes forbudt at udleje kolonihavehuset kortvarigt. Dette kunne eksempelvis være gennem Airbnb.
Hvad er konsekvensen ved ulovlig udlejning?
Hvis din forening bliver opmærksom på, at du som indehaver, ulovligt, udlejer dit kolonihavehus, er foreningen forpligtet til at reagere på det.
Forholder foreningen sig passivt, vil den risikere at miste sin lejekontrakt til kommunen eller staten, fordi udlejning af kolonihavehuset vil være i strid med enten foreningens lejekontrakt eller kommunens lokalplan.
Hvilke ordensregler skal man være opmærksom på?
Det er vigtigt som indehaver af et kolonihavehus at være opmærksom på, at kolonihaveforeningen kan have meget detaljeret og forskelligartet regler i forhold til andre foreninger for at sikre, at området er et rart sted at være.
Dette kunne eksempelvis indeholde et krav om, at haven skal udførligt vedligeholdes, som også kan blive specificeret i lejekontrakten.
Derudover kan der være regler om deltagelse i fællesarbejde, om dyr eller nattero efter et bestemt klokkeslæt. Overtræder man reglerne, kan man i yderste konsekvens miste retten til kolonihaven.
Få juridisk hjælp af DIGURA
Emnet med leje af kolonihavehus kan være et meget kompliceret område. Overstående skal ses som en generel vejledning og ikke som decideret juridisk rådgivning. Vi anbefaler derfor altid, at du tager fat i os, således du kan få den rette og nødvendige rådgivning, som passer konkret til din sag.