10 tips til at nedsætte dit forbrug

10 tips til at nedsætte dit forbrug

10 tips til at nedsætte dit forbrug
Picture of Frederikke Janner

Frederikke Janner

Kommunikationspraktikant

Spar penge på dit forbrug! Hver måned betaler du sikkert et fast a conto-beløb for vand, varme og el, og derfor er det ikke sikkert, du har tænkt på, at der kan være penge at spare på dit forbrug – men det er der i den grad. Du kan spare tusindvis af kroner ved blot at ændre en smule på dine vaner. Vi giver dig her 10 tips til at nedsætte dit forbrug, så du kan spare penge og dermed få penge tilbage, når dit vand-, varme- og elforbrug bliver opgjort.    

1. Brug strøm om natten

Strøm er billigere om natten, fordi vi i Danmark får en stor del af vores strøm fra vindmøller, der kører døgnet rundt. Efterspørgslen er ikke så stor om natten, men det er udbuddet, og derfor er strømmen billigere. Du kan derfor med fordel oplade din computer, sætte en vask over eller på andre måder udnytte den billige strøm om natten. Mange vaskemaskiner kan programmeres, så de starter og slutter på et bestemt tidspunkt. På den måde har du både sparet penge og du ved, at du næste morgen kan starte dagen med at hænge vasketøj op. Skønt! 

2. Drop tørretumbleren

Vasketøjet skal nemlig helst hænges til tørre i stedet for at tørre i tørretumbleren. Afhængigt af din tørretumblers energimærke, kan du spare alt mellem 2 og 8 kr. pr. gang ved at hænge tøjet til tørre i stedet. Prøv selv at beregne din pris her. Det er ikke sundt for indeklimaet at tørre tøj indenfor, så den allerbedste løsning er at tørre tøjet udenfor, hvis du har mulighed for det. Det kan sagtens hænge til tørre udenfor, selvom temperaturen er lav – det tager bare lidt længere tid.

3. Tag kortere bade

Du ved det sikkert godt – du bør tage kortere bade! Det er ikke for sjov, du allerede har fået det at vide mange gange før, for der er altså rigtig mange penge at spare på området. Hvis du bruger 5 minutter i stedet for de 10, du plejer, kan du årligt spare op til 3000 kr. kun ved at forkorte dine bade! Hvis du ikke kan undvære de 10 minutter, kan du med fordel investere i en sparebruser. Den får det til at føles som om, der kommer mere vand ud, end der i virkeligheden gør.

Hvorfor skal man vælge DIGURA?

Vi hjælper hundredvis af lejere hver måned, både via vores medlemsløsning og vores sagsbehandling. Når vi fører sagerne, så har vi opnået en gevinst for lejeren i over 90 % af tilfældene. Vi er her for at hjælpe dig, som potentielt bliver snydt af din udlejer og som faktisk gerne vil beholde dine egne penge. 

4. Skyl ikke ud hver gang

Vi bliver på badeværelset lidt endnu. Det koster nemlig 20-82 øre (afhængig af din toilettype og dit vandværks pris) hver evig eneste gang, du skyller ud i toilettet. Det er selvfølgelig en temperamentssag, men nogle undlader at skylle ud, hvis de kun har tisset. Hvis du ikke bryder dig om det, kan du overveje, om du i det mindste kan undlade at skylle ud, hvis du eksempelvis bare smider snotpapir i kummen. 

5. Brug kun LED-pærer

Omkring en femtedel af dit samlede energiforbrug går til at oplyse din bolig. Derfor er det vigtigste selvfølgelig at huske at slukke lyset, når du ikke bruger det. Når du skal bruge lys, er det en god idé at vælge LED-pærer. Udover at være meget billigere i strøm end sparepærer og hallogenpærer, holder de også 20-30 år, så det kan altså godt betale sig at skifte over med det samme.

6. Sluk fremfor stand by

Omkring 40% af en husstands elforbrug går til underholdning som tv, computer og playstations. Mange slukker aldrig disse helt, men lader dem blot stå på stand by, men der er altså mange penge at hente, hvis du slukker dem helt.

7. Få smarte termostater til dine radiatorer

Du kan udskifte de traditionelle termostater med nye, smarte termostater, der kan give dig en energibesparelse. Der findes forskellige slags, men de fleste kan du indstille, så radiatoren eksempelvis nedjusteres i varme om natten og opjusteres igen en halv time før du står op. Du kan også vælge, at de skal slukke, mens du er på ferie eller bare på arbejde, og tænde kort før du kommer hjem igen. De kan købes i de fleste byggemarkeder.

Bliv juridisk sikret i dit lejeforhold fra 149 kroner

Er du bange for at blive snydt i dit lejeforhold eller er du allerede blevet det?

I DIGURA kan du blive medlem af vores medlemsklub, hvor du kan få hjælp til din situation og opnå tryghed og opbakning fra 149 kroner om måneden.

8. Saml vand

Der findes to (og sikkert flere) lette måder at samle vand på. Du kan samle regnvand – hvis en har en have eller altan – og du kan samle overskydende vand fra dit vasketøj, hvis din tørretumbler (som du selvfølgelig kun bruger i nødstilfælde) har en kondensbeholder. Der er ikke kalk i vandet, så det er godt til eksempelvis rengøring, bilvask og dampstrygejern. Regnvandet kan du også bruge til at vande dine indendørs planter med – det er vandet fra vasketøjet dog ikke godt til på grund af sæberester. Begge dele kan også bruges i toilettet – så får du et gratis, manuelt skyl! 

9. Spar på vandet, når du vasker op

Når du vasker op i hånden, bruger du mindst vand, hvis du bruger en balje i stedet for rindende vand. Når du bruger opvaskemaskine, skal du huske at fylde den op (men ikke overfylde). Du behøver ikke at skylle servicen helt ren først, men skrab madresterne af.

10. Hold styr på dit forbrug

Du kan også nedsætte dit forbrug ved løbende at holde øje med det. På de fleste forsyningsselskabers hjemmeside er det muligt at logge ind og se dit forbrug.

Bliver jeg så rig nu?

…rig kan vi måske ikke love dig, at du bliver, men hvis du følger de nævnte tips, kan du forvente at spare penge på dit forbrug. Der er nemlig mange gode muligheder for at spare penge, og de fleste tips er gode for både miljøet og din pengepung. 

Når du sparer penge på dit forbrug, skal du være opmærksom på, at dit egentlige forbrug formentlig ikke stemmer overens med det beløb, du indbetaler a conto. Det er derfor vigtigt, at du hvert år modtager en opgørelse over dit forbrug, så du kan se, hvor mange penge du har sparet. Det er desuden lovpligtigt, at din udlejer giver dig opgørelsen hvert år, hvis du betaler a conto. Hvis din udlejer ikke giver dig opgørelsen, har du ikke mulighed for at se, om dit egentlige forbrug svarer til det, du har indbetalt a conto. Nogle udlejer “glemmer” at sende og opgøre årsregnskabet og beholder besparelserne selv – og så er det hele jo spildt arbejde fra din side! Hvis det er tilfældet, så tøv ikke med at kontakte os. Vi er klar til at hjælpe dig. Du skal bare trykke herunder. 

Del indlægget​

Vil du have vurderet din sag gratis?

Det tager kun 2 minutter at indgive sagen og herefter vurderer vi din problemstilling
helt gratis. Du har endda svar inden 24 timer!

Gør som
+6000 andre​

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få de bedste tips og tricks direkte i indbakken

Det Store Fællesskab for Lejere