Må man drive virksomhed i en lejebolig

Må man drive virksomhed i en lejebolig

Picture of Sandra Hauberg

Sandra Hauberg

Legal Advisor
Virksomhed i lejebolig. Lejer du en lejebolig og overvejer du, at drive virksomhed fra dit lejemål? Som udgangspunkt er der ikke noget til hinder for, at en lejer driver virksomhed i sin lejebolig, men det er dog en rigtig god idé at tale med udlejer først, således man ikke bryder nogen regler. Derudover er der nogle andre ting, som man bør være opmærksom på, inden du begynder at drive sin virksomhed fra lejemålet. Denne artikel vil gøre dig klogere på dine rettigheder i forbindelse med, om du må drive virksomhed i en lejebolig eller ikke.

 

Udgangspunktet

Du må som udgangspunkt gerne drive en virksomhed fra din lejebolig, såfremt det ikke forurener og/eller generer naboerne eller de andre beboere i ejendommen.
Det vil derfor ikke som udgangspunkt være problematisk, hvis man udelukkende ønsker at anvende sin lejebolig som kontor for sin virksomhed, hvis virksomheden for eksempel drives som en hobbyvirksomhed.

”Såfremt du opretter en virksomhed i lejeboligen, uden først at have talt med udlejer, kan det være et brud på det, I har aftalt i lejekontrakten”

Hvis du bor til leje privat eller i et alment lejemål

Ifølge lejeloven og almenlejeloven må en lejer ikke anvende det lejede til andet end det formål, der er aftalt i lejekontrakten, medmindre udlejer har givet samtykke hertil.
Du skal derfor tale med din udlejer, såfremt du ønsker at drive en virksomhed fra din lejebolig, så du kan få udlejers tilladelse inden du opretter en virksomhed.

I de fleste tilfælde, så har lejere en helt almindelig lejekontrakt, hvori det er anført, at lejeboligen udelukkende må anvendes til beboelse.

Såfremt du opretter en virksomhed i lejeboligen, uden først at have talt med udlejer, kan det være et brud på det, I har aftalt i lejekontrakten. Dette gælder såfremt lejemålet udelukkende skal og kan anvendes til beboelse. Det er derfor rigtig vigtigt, at du taler med udlejer først, da udlejer ellers har ret til at ophæve lejemålet, hvis lejeboligen anvendes til et andet formål end aftalt.

Bliv juridisk sikret i dit lejeforhold fra 79 kroner

Er du bange for at blive snydt i dit lejeforhold eller er du allerede blevet det?

I DIGURA kan du blive medlem af vores medlemsklub, hvor du kan få hjælp til din situation og opnå tryghed og opbakning fra 79 kroner om måneden.

Hvis du lejer et blandet lejemål

Nogle lejemål betegnes som blandede lejemål. Disse blandede lejemål kan både anvendes som bolig og til erhvervsmæssigt brug. Det kan for eksempel være, at Hans-Ole har lejet en lejlighed, som både skal anvendes som bolig, men også som kontor til sin virksomhed. En enkeltstående lejlighed, der både skal anvendes til beboelse og erhverv, er reguleret af lejelovens bestemmelser, selvom der er tale om et blandet lejemål.
Hvis den form for virksomhed du ønsker at drive i lejemålet, ikke er reguleret i lejekontrakten, skal du tale med din udlejer, inden du påbegynder at drive virksomheden fra boligen. Som nævnt ovenfor, såfremt du ikke sikre dig, at du har tilladelsen på plads, så kan udlejer i værste tilfælde ophæve dit lejemål.

Blandede lejemål omfatter dog også lejligheder til beboelse, der er udlejet sammen med andre lokaliteter, der skal anvendes til andet end beboelse.
Denne form for blandede lejemål er reguleret af erhvervslejeloven, der ligesom lejeloven anfører, at et lejemål ikke må anvendes til andet end det formål, der er aftalt i lejekontrakten, medmindre lejeren har fået udlejers samtykke hertil. Du skal derfor også i denne henseende anvende lejemålet til alene det, der er beskrevet i kontrakten, og såfremt du ønsker at anvende det til andet, så skal du få udlejers samtykke til at drive anden form for virksomhed.

Uanset om du bor til leje privat, i en almenbolig eller i et blandet lejemål, er det derfor en god idé at tale med udlejer om, at du ønsker at drive en virksomhed fra dit lejemål, hvis du er i tvivl om, hvorvidt du må drive den pågældende virksomhed fra dit lejemål, eller der er anført noget andet i din lejekontrakt.

På baggrund af ovenstående er der derfor som udgangspunkt ikke noget til hinder for, at man som lejer driver en enkeltmandsvirksomhed fra sin lejebolig, såfremt man har talt med udlejer om dette først.
Det kan derimod blive problematisk, hvis man på længere sigt ønsker at ansætte flere personer til sin virksomhed, og der er derfor flere ting man bør være opmærksom på i denne henseende.

Læs også: Kan man fortryde en lejekontrakt?

”Det er vigtigt, at du holder hovedet koldt og får kontaktet din udlejer og kommunen, såfremt der er tale om rotter”

Hvis du ønsker at ansætte flere personer i din virksomhed:

Hvis du ønsker at drive en virksomhed, der på længere sigt skal have flere ansatte, er der først nogle ting, der skal undersøges, for at dette kan blive muligt.

Det forholder sig sådan, at det kan risikere at stride mod lokalplanen, at der drives en virksomhed med flere ansatte i netop dit område, da nogle bydele særligt skal anvendes til beboelse. I sådanne et tilfælde, at det strider mod lokalplanen, har du derfor ikke mulighed for at drive en virksomhed med flere ansatte. Det er derfor rigtig vigtigt, at du kontakter kommunen i forbindelse med, at du ønsker at ansætte flere personer i din virksomhed.

Hvis du får at vide af kommunen, at du gerne må ansatte flere personer i din virksomhed, skal du desuden være opmærksom på, at du skal udarbejde en arbejdspladsvurdering. Dette skal du gøre, selvom at selve arbejdspladsen stadig er din private lejebolig.

Du skal derfor være opmærksom på både at kontakte kommunen, samt at få udarbejdet en arbejdspladsvurdering, såfremt du ønsker at ansætte flere personer i din virksomhed.

Hvorfor skal man vælge DIGURA?

Vi hjælper hundredvis af lejere hver måned, både via vores medlemsløsning og vores sagsbehandling. Når vi fører sagerne, så har vi opnået en gevinst for lejeren i over 90 % af tilfældene. Vi er her for at hjælpe dig, som potentielt bliver snydt af din udlejer og som faktisk gerne vil beholde dine egne penge.

Få juridisk hjælp, så du undgår at blive snydt

Emnet med virksomhed i lejemålet kan være meget kompliceret som lejer. Overstående skal ses som en generel vejledning og ikke som decideret juridisk rådgivning. Vi anbefaler derfor altid, at du kontakter os, således du kan få den rette og nødvendige rådgivning, som passer konkret til din sag.  

Det kan både være omkring virksomhedsdrift, som i dette tilfælde, men det kan også være alt fra fraflytningssynet til den økonomiske rapport. Vi ser desværre mange lejere, som bliver snydt i disse tilfælde. Det er ofte rigtig mange penge, du som lejer går glip af, alt fra nogle tusind kroner til 30-40.000 kroner. Tænk hvad du ellers kunne bruge disse penge til?

Hvis du har brug for juridisk hjælp, så kan du får testet din sag nedenfor. Det er gratis og vores dygtige juridiske team vil lave en uforpligtende vurdering af sagen.  

Del indlægget​

Vil du have vurderet din sag gratis?

Det tager kun 2 minutter at indgive sagen og herefter vurderer vi din problemstilling
helt gratis. Du har endda svar inden 24 timer!

Gør som
+6000 andre​

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få de bedste tips og tricks direkte i indbakken

Det Store Fællesskab for Lejere