|
Hver 10. fremlejegiver foretrækker en kvindelig lejer fremfor en mandlig en af slagsen, viser en undersøgelse af Magisterbladet.
Mænd fravælges som lejere
Magisterbladet har foretaget undersøgelsen ved at gennemgå de seneste 100 opslag på Boligportalen, hvor udlejere søger en lejer til et værelse. Det drejer sig om København og Aarhus. Det viser sig, at det i Købehavn var 11 ud af 100 udlejere, som ville have en kvindelig lejer. I Aarhus var tallet 10 ud af 100 udlejere, som foretrak en kvindelig lejer.
”Det kommer vel ikke rigtig bag på nogen, tallet er nok endda væsentlige højere.
Mange folk er nok bare klar over, at der ikke er nogen grund til at skrive det.”
Undersøgelsen tager udgangspunkt i opslag fra d. 1. august 2018. Det er blot endnu et tillæg i problematikken med at skaffe et sted at bo som studerende i studiestartsperioden. At man som mand i København og Aarhus også skal straffes af sit køn i kampen om at finde et sted at sove, så begynder det at blive utrolig svært. Det er en problematik som har været oppe flere gange og er et regulært problem, specielt i et marked hvor der ikke er nok lejligheder eller værelser til alle de studerende, som er kommet ind på deres respektive uddannelser.
Læs også: Fremleje – De 10 bedste råd
Intet nyt under solen
Ved DIGURA kommer undersøgelsen desværre ikke bag på os, vi tror endda problemet er endnu større. De fleste udlejere af et værelse skriver det nemlig ikke, men det sker alligevel ofte at førstesortering sker på grund af kønnet. Udlejer modtager en række ansøgninger og fyrene ryger i flere tilfælde ud meget hurtigt.
Mads Klokkerholm, partner ved DIGURA, udtaler: Det kommer vel ikke rigtig bag på nogen, tallet er nok endda væsentlige højere. Mange folk er nok bare klar over, at der ikke er nogen grund til at skrive det. Det er sådan lidt en ”offentlig hemmelighed”, at man ofte foretrækker kvindelige lejere fremfor mandlige. Det er formentlig den klassiske tankegang med, at mandlige lejere er uhygiejniske – og modsat kan det vel udtrykkes med tesen om, at kvinder bare holder bedre husorden.
Grunden til fravalget af mænd ses ofte begrundet i følgende udtalelser fra udlejere:
- Mere uhygiejniske og dårligere til at rydde op
- Går oftere i byen og derfor mere larm, kvindelige bekendtskaber, m.m.
- At de har mindre pli og forstår ikke at et hjem gerne må være pænt
- Hjælper ikke til i ugeplaner og overholder ikke mad/rengørings-aftaler
Kvindelige udlejere er bange for at ende som en slags mor for dem.
Læs også: Kan jeg kræve huslejen nedsat med tilbagevirkende kraft?
Hvad siger loven?
Det fremgår af Ligestillingsloven, at det ikke er i strid med loven at skrive, at man vil have en lejer af et vis køn. Så man må faktisk godt skrive, at man kun vil have en kvindelig (eller mandlig) lejer, så længe det er ens private bolig, hvor man bor og lejer et værelse ud.
Faktisk er der tidligere taget stilling til dette ved Ligebehandlingsnævnet. Dette skete i 2017 ved afgørelse nr. 2017-6811-22012.
Resume af sagen fra Ligebehandlingsnævnet: En hjemmesides formidling af annoncering efter en kvindelig lejer var i strid med ligestillingsloven. En mandlig klager, der var aktivt søgende efter en lejebolig, fik medhold i sin klage over hjemmesiden. Der var ikke grundlag for at tilkende en godtgørelse, idet hjemmesiden som formidler ikke havde givet manden afslag på at leje boligen.”.
Læs den fulde dom her.
Fravælger professionelle udlejere også mænd?
Det kunne være fantastisk at sige ”nej selvfølgelig ikke”. Men det tror DIGURA desværre ikke at man kan. For det gør de nok – de professionelle udlejere er, som det indgår i deres navn, professionelle og ved godt, at man ikke må skrive det i en annonce.
Så hvis de har en politik om, at de helst lejer lejemålet ud til kvindelige lejer, så vil det ikke fremgå af annoncen – i stedet vil de mandlige lejere bare blive frasorteret i indbakken og få et almindelig afslag.
Men det er desværre ikke noget, der kan bekæmpes.
Så længe det ikke fremgår af en annonce, at en professionel udlejer kun vil have kvindelige lejere, så er bevisbyrden ualmindelig svær at løfte. Det så man eksempelvis i en sag, som også blev anlagt ved Ligebehandlingsnævnet. Det var omkring en potentiel lejer, som indgav sagen, da han mente, at han fik afslag over telefonen på grund af hans grønlandske afstamning – boligselskabet argumenterede for, at dette ikke var grunden. Med baggrund i at det ikke kunne dokumenteres, og det var foregået telefonisk, så havde Ligebehandlingsnævnet ikke mulighed for at tage stilling til situationen.
I kan læse om Magisterbladets undersøgelse og artikel her.