At leje et værelse hos en kammerat eller andet steds i en periode lyder som en god idé, da der jo i forvejen eksister et lejeforhold, og alt bør være i skønneste orden. Men hvad nu hvis, at dette ikke er tilfældet?
Hvad er fremleje?
Fremleje kan defineres kort som et lejemål, der udlejes af oprindelig lejer (fremlejegiver) til en anden ny lejer (fremlejetager).
Når man taler om, at ”min udlejer fremlejer ulovligt” skal det forstås således, at det er fremlejegiver, der er udlejer i denne problematik.
Læs også: Fremleje: De 10 bedste råd
TIP
Når du fremlejer, er det en god idé at have dialog med fremlejegivers udlejer, for at sikre at udlejer er bekendt med at der fremlejes. Således forhindre du fremtidige konflikter og ansvar.
Hvad siger Lejeloven?
Lejelovens § 1 fastlægger, at loven ligeledes omfatter fremleje. Det fremgår af lejeloven, at fremleje som udgangspunkt ikke er lovligt. Dette skal dog ses i lyset af, at lejeloven opstiller en række undtagelses tilfælde, hvor det alligevel er muligt og lovligt at fremleje. Et eksempel herpå er, hvis lejeren skal på studieophold i udlandet og derved ønsker at fremleje under opholdet. Hvis fremlejeforholdet ikke indgår i de lovligt opstillede tilfælde, fastslår lejeloven, at ved ulovlig fremlejning til fremlejetager, så kan lejemålet ophæves af den oprindelige udlejer.
Det er derfor vigtigt, at man som fremlejetager følger op på, om ens fremlejeforhold er lovligt eller ulovligt.
Læs også: Hvornår må man fremleje?
Men hvad gør man så, hvis der fremlejes ulovligt?
Ved ulovlig fremleje har man som fremlejetager ikke andre rettigheder end fremlejegiver, hvorfor en opsigelse af fremlejegiver ved ulovlig fremleje også gælder for fremlejetager. Der er desværre ikke noget at gøre ved en opsigelse, da rettighederne som nævnt er parallelle for fremlejegiver og fremlejetager.
Bliv juridisk sikret i dit lejeforhold fra 149 kroner.
Er du bange for at blive snydt i dit lejeforhold eller er du allerede blevet det?
I DIGURA kan du blive medlem af vores medlemsklub, hvor du kan få hjælp til din situation og opnå tryghed og opbakning fra 149 kroner om måneden.
- Juridisk rådgivning
- Hjælp til opsigelse og ophævelse
- Løbende tjek af din lejekontrakt
- Løbende tjek af din husleje
- Og meget mere..
Men hvad kan man så gøre som fremlejetager?
Befinder man sig i et ulovligt fremlejeforhold, vil der altid opstå et spørgsmål om ansvar for konsekvenserne heraf. Det fremgår af lejeloven, at lejer kan kræve erstatning af udlejer, hvis blandt andet brugen af lejemålet er i strid med lovgivning. Som nævnt tidligere, skal fremlejegiver forstås som udlejer, når man anvender lejelovens regler efter lovens § 1.
Erstatning kan for eksempel bestå af:
- Flytteomkostninger
- Udgifter til opmagasinering af møbler
- Omkostninger for midlertidig beboelse (eventuelt hotelophold)
- Dækning af tab ved at fremskaffe ny bolig som følge af det ulovlige fremlejeforhold
Hvis du befinder dig i et ulovligt fremlejeforhold eller er i tvivl herom, så er det altid en god idé at opsøge juridisk rådgivning.
Gør ligesom 6000 andre lejere
og tilmeld dig vores nyhedsbrev
Det kan potentielt spare dig for mange tusinde af kroner.
Vi vil give dig gratis råd omkring indflytning, mens du bor til leje og ved din fraflytning.
Jeg vil gerne blive boende, kan jeg ikke gøre noget som helst?
En sidste udvej for fremlejetager ved ulovlig fremleje er, at fremlejetager kan tage kontakt til den oprindelige udlejer. Udlejer skal oftest ved en opsigelse finde en ny lejer til lejemålet, hvorfor fremlejetager kan anmode udlejer om, at blive ny lejer i lejemålet, hvoraf der vil forekomme et nyt lejeforhold, uden fremleje. Dermed vil fremlejetager blive oprindelig lejer.
Der er dog ingen ret hertil, hvorfor det altid er en god idé at få rådgivning til, hvordan man kontakter udlejer og får sådanne en aftale etableret.
Hvorfor skal man vælge DIGURA?
Vi hjælper hundredvis af lejere hver måned, både via vores medlemsløsning og vores sagsbehandling. Når vi fører sagerne, så har vi opnået en gevinst for lejeren i over 90 % af tilfældene. Vi er her for at hjælpe dig, som potentielt bliver snydt af din udlejer og som faktisk gerne vil beholde dine egne penge.
- Gratis vurdering af sagen
- Risikofrit og uden besvær
- No Cure No Pay
Eksempler fra den virkelige verden
I et eksempel fra Østre Landsret fik udlejer ikke medhold i en ophævelse af lejer på grund af ulovlig fremleje. Dette blev begrundet i, at lejer og lejers ven havde et vist fælles dagligliv, hvorved der var tale om en delt brugsret, samt lejer sjælendt befandt sig i lejligheden på grund af militærtjeneste. Udlejer forsøgte at argumenter for, at når lejer ikke var hjemme særligt tit, men det var vennen, så måtte lejer være fraflyttet. Dette fik udlejer ikke medhold i af domstolene. Endeligt kunne der ikke opsiges med begrundelse i ulovlig fremleje eller fraflytning.
Der er dog situationer, hvor udlejer lovligt har ret til at ophæve. Der er tilfælde, hvor fremlejegiver undlod at give oprindelig udlejer kopi af en kontraktmæssig fremlejeaftale.
Det er derfor vigtigt, at man har sine dokumenter i orden ved (frem)lejeaftalens indgåelsen.
Læs også: Kan man opsige en fremlejeaftale?
Få juridisk hjælp, så du undgår at blive snydt
Emnet med fremleje kan være meget kompliceret som lejer. Overstående skal ses som en generel vejledning og ikke som decideret juridisk rådgivning. Vi anbefaler derfor altid, at du tager fat i os, således du kan få den rette og nødvendige rådgivning, som passer konkret til din sag.
Det kan både være omkring hvilke rettigheder man har, som i dette tilfælde, men det kan også være alt fra fraflytningssynet til den økonomiske rapport. Vi ser desværre mange lejere, som bliver snydt i disse tilfælde. Det er ofte rigtig mange penge, du som lejer går glip af, alt fra nogle tusind kroner til 30-40.000 kroner. Tænk hvad du ellers kunne bruge disse penge til?
Lad os hjælpe dig
Ved DIGURA kan du altid få fat på os, du har din egen sagsbehandler og bedst af alt: Du betaler kun, hvis vi vinder din sag. Det er derfor risikofrit for dig, at vi hjælper dig.
Vi har opnået et fordelsagtig resultat for lejere i over 90 % af alle sager, som vi har haft behandlet. Vi har 9,4 i score på Trustpilot, 5 stjerner på Facebook og vi har hjulpet mere end 5000 lejere. Og vi vil rigtig gerne hjælpe dig også.
Er du i tvivl om noget i artiklen, så sidder vores team klar til at hjælpe dig i chatten. Den kan du finde nederst i højre hjørne.
Hvis du har brug for juridisk hjælp, så kan du får testet din sag nedenfor. Det er gratis og vores dygtige juridiske team vil lave en uforpligtende vurdering af sagen.