Må udlejer have nøgle til lejemålet?​

Må udlejer have nøgle til lejemålet?​

Picture of Sebastian Juhl

Sebastian Juhl

Senior legal advisor

Mange er i tvivl om, hvorvidt udlejer må have en nøgle til lejemålet eller ej. I denne artikel vil vi en gang for alle klarlægge reglerne.

Må udlejer have nøgler til lejemålet?

Svaret er faktisk nemt og ganske ukompliceret: Nej! Udlejer må ikke have nøgle til lejemålet.

Du er som lejer i din gode ret til at nægte udlejer at have en nøgle til lejemålet, om det så er en lejlighed eller et værelse. Du har som lejer krav på at have samtlige nøgler til dit lejemål, og udlejer har derfor ikke ret til at have en nøgle til dit lejemål. Vi ser desværre ofte, at udlejere er af den overbevisning, at de er i deres fulde ret til at have en nøgle til ens lejemål, men det har de ikke. Hvis du har krævet at have alle nøgler til lejemålet og din udlejer alligevel skaffer sig adgang til dit lejemål, så vil det faktisk være ulovlig selvtægt, og det kan derfor anmeldes til politiet.

Hvorfor skal man vælge DIGURA?

Vi hjælper hundredvis af lejere hver måned, både via vores medlemsløsning og vores sagsbehandling. Når vi fører sagerne, så har vi opnået en gevinst for lejeren i over 90 % af tilfældene. Vi er her for at hjælpe dig, som potentielt bliver snydt af din udlejer og som faktisk gerne vil beholde dine egne penge.

Det er dog sjældent, at det eskalerer til dette niveau og det er heller ikke hensigtsmæssigt for nogen. Derfor anbefaler vi også alle lejere blot at vise udlejere denne artikel eller lade dem rette henvendelser til os, så vil vi gerne fortælle dem reglerne på en rolig og ordentlig måde, hvor vi i 9/10 tilfælde får udleveret alle nøgler til lejer.

Læs også: Nettoprisindeks – hvad er det og hvad er reglerne?

Pro tip

Som lejer har du faktisk også ret til at skifte lås og nøgler i lejemålet, så længe du bor der. På den måde kan du undgå udlejere, som ikke er inviteret. Det skal dog afleveres i samme stand som ved fraflytning. 

Hvorfor bør man måske give udlejeren en nøgle til lejemålet alligevel?

Selvom man har krav på at have alle nøgler til lejemålet, så kan det dog være en god idé at have en nøgle til lejemålet liggende ved enten udlejer eller viceværten (hvis man er sikker på, at dette ikke bliver misbrugt). Det kunne jo ske, at man eksempelvis mistede sin nøgle, eller den blev stjålet. Herefter har man ikke adgang til sit lejemål, og skal have en dyr låsesmed ud. Det vil ofte være både nemmere og billigere at hente sin ekstranøgle ved en af parterne og så få lavet en kopi af nøglerne.

I tilfælde af en akut skade kan det være smart, at udlejer har nøgle til lejemålet. Det kan eksempelvis være et vandrør, der sprænger, og situationen vil derfor kræve, at udlejer har adgang med det samme. I situationer hvor man ikke selv er hjemme, vil det således være ideelt, at udlejer kan låse sig selv ind.

Men husk: Du er i din gode ret til at afholde udlejer fra at have en nøgle til lejemålet.

Få juridisk hjælp, så du undgår at blive snydt

Emnet med udlejers adgang kan være meget kompliceret som lejer. Overstående skal ses som en generel vejledning og ikke som decideret juridisk rådgivning. Vi anbefaler derfor altid, at du tager fat i os, således du kan få den rette og nødvendige rådgivning, som passer konkret til din sag.  

Det kan både være omkring udlejers adgang, som i dette tilfælde, men det kan også være alt fra fraflytningssynet til den økonomiske rapport. Vi ser desværre mange lejere, som bliver snydt i disse tilfælde. Det er ofte rigtig mange penge, du som lejer går glip af, alt fra nogle tusind kroner til 30-40.000 kroner. Tænk hvad du ellers kunne bruge disse penge til? 

Lad os hjælpe dig

Med DIGURA Home får du ikke kun professionel juridisk rådgivning, men også fuld beskyttelse af hele dit lejemål – uanset beliggenhed og antal beboere. Vores service sikrer, at du som lejer er bedst muligt stillet i dit lejemål.

Vi har opnået fordelagtige resultater for lejere i over 90 % af de sager, vi har behandlet. Med DIGURA Home er du sikret stærk juridisk støtte, så du kan føle dig tryg i dit lejemål.

Har du brug for juridisk hjælp? Du kan få din sag vurderet gratis ved at indsende den nedenfor. Vores dygtige juridiske team vil gennemgå din sag og give en uforpligtende vurdering. Det er helt gratis, og du får en professionel vurdering af dine muligheder og rettigheder.

Del indlægget​

Vil du have vurderet din sag gratis?

Det tager kun 2 minutter at indgive sagen og herefter vurderer vi din problemstilling
helt gratis. Du har endda svar inden 24 timer!

Gør som
+6000 andre​

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få de bedste tips og tricks direkte i indbakken

Det Store Fællesskab for Lejere