Kan man betale husleje på andre måder end med kontanter?

Kan man betale husleje på andre måder end med kontanter?

Picture of Katrine Jensen

Katrine Jensen

Legal Advisor

Du står som lejer i en situation, hvor du måske ikke har mange penge på kontoen, eller blot undre dig over, om du kan betale din husleje på anden måde end ved kontante penge? Vi vil fortælle dig om lejelovens regler om betaling af husleje, samt give eksempler på lovlige betalingsmåder.

Hvad er husleje?

Husleje er en månedlig betaling for, at man har brugsretten til en lejlighed, et værelse, et hus eller lignende. Denne betaling går fra lejeren af brugsretten til lejemålet, til ham der ejer lejemålet, nemlig udlejeren. Husleje fastlægges ofte efter ”det lejedes værdi”, hvilket vil sige, at det er værdien af lejemålet i forhold til beliggenhed, art, størrelse, kvalitet, udstyr og vedligeholdelsestilstand.

Er du i tvivl om din husleje er for høj i forhold til ovenstående? Så læs her og få en gratis vurdering af din husleje.

Hvad er kontanter?

Kontanter er pengesedler og mønter der er fysiske penge med en bestemt værdi. Dagen i dag anvendes kontanter ikke lige så vidt som valutabevægelser. Med dette menes, at mange anvender bankoverførsler, mobilepay og lignende til at betale regninger, for eksempelvis husleje.

Hvad siger lejeloven om betaling af husleje?

Lejeloven behandler sin første paragraf, at ”Loven gælder, selv om lejen skal betales med andet end penge, herunder ved arbejde.”. Dette betyder, at det faktisk er lovligt, at betale sin husleje med andet end kontakte penge. Tanken med dette er, at der i Danmark er et princip om aftalefrihed, hvor man skal kunne aftale frit mellem to parter.

Læs også: Hvornår kan man tilbageholde sin husleje?

Hvorfor skal man vælge DIGURA?

Vi hjælper hundredvis af lejere hver måned, både via vores medlemsløsning og vores sagsbehandling. Når vi fører sagerne, så har vi opnået en gevinst for lejeren i over 90 % af tilfældene. Vi er her for at hjælpe dig, som potentielt bliver snydt af din udlejer og som faktisk gerne vil beholde dine egne penge.

Er udlejer forpligtet til at tage imod min alternative betalingsmåder?

Det korte svar er nej. Din udlejer er ikke forpligtet til at tage imod huslejebetaling i form af andre ting end rede penge. Det er derfor op til dig og udlejer, at aftale særskilte aftaler med samtykke fra begge parter i tilfælde af, at der laves en aftale om alternative huslejebetaling.

Kan jeg betale husleje med Betalingsservice (PBS, BBS)?

Ja, det er fuldt ud lovligt at tilmelde sig betalingsservice og betale via denne transaktionsmulighed. Faktisk ses det ofte dagen i dag, at udlejere skriver i lejekontraktens § 11, at lejer skal tilmelde sig betalingsservice. Dette har grund i, at betalingen af husleje sker automatisk, hvorfor huslejen altid vil være rettidig og korrekt i beløbsstørrelse. Dette er både til fordel for dig og udlejer.

Læs også: Succeshistorie: Mikkel fik 36.000 kroner ind på sin konto

Bliv juridisk sikret i dit lejeforhold fra 149 kroner

Er du bange for at blive snydt i dit lejeforhold eller er du allerede blevet det?

I DIGURA kan du blive medlem af vores medlemsklub, hvor du kan få hjælp til din situation og opnå tryghed og opbakning fra 149 kroner om måneden.

Forespørgsler om betalingsmåder:

Nedenfor er en række spørgsmål vi hos DIGURA har set i forbindelse med betaling af husleje på alternative måder. Disse er behandlet med korte svar:

  • Kan jeg betale med arbejde? – JA
  • Kan jeg betale med checks? – NEJ (disse kan ikke anvendes længere)
  • Kan jeg betale med et maleri? – JA
  • Kan jeg betale med møbler? – JA
  • Kan jeg betale med tasker? JA
  • Kan jeg betale med børnepasning? – JA
  • Kan jeg betale med euforiserende stoffer? – NEJ (det strider mod anden lovgivning)
  • Kan jeg betale med vennetjenester? – JA
  • Kan jeg betale med øvrige serviceydelser? – JA

Formålet med at opremse de forskellige forhold er at illustrerer, hvorvidt det er muligt at aftale særskilte aftaler om betaling husleje, så længe disse ikke overskrider anden lovgivning. Derved må man ikke anvende betalingsmåder, der er ulovlige på andre områder som for eksempel narkotika.

Eksempler på, at alternative huslejebetalinger finder anvendelse:

Eksempel 1:

Lars er bankdirektør i RoseBank, hvor Lars som led i sin løn har en fribolig. Her betaler Lars faktisk huslejen til friboligen gennem sit arbejde hos banken.

Eksempel 2:

Hanne har haft uforudsete udgifter til hendes bil. Hanne har derfor ikke penge nok til at betale sin husleje. Hanner ejer en Arne Jacobsen stol, kendt om ”ægget”. Hanne indgår en aftale med udlejer om, at i stedet for at betale husleje i næste måned, så får udlejer Hannes stol ”ægget”. Hanne og udlejer får lavet et dokument, hvoraf aftalen fremgår. Hanne har således betalt sin husleje med en genstand, samt sikret sin retsstilling.

Eksempel 3:

Claudia bor hos en værtsfamilie, men betaler ikke husleje i form af kontanter. Claudia betaler derimod husleje i form af børnepasning af familiens børn, havearbejde og rengøringsarbejde i hjemmet. Claudia har fået en skriftlig aftale fra værtsfamilien med underskrifter fra begge parter, hvorfor Claudia ikke risiker et efterfølgende betalingskrav fra værtsfamilien.

Man bør dog være opmærksom på, at når man betaler husleje i form af arbejde, så vil man ofte være omfattet af funktionærlovens regler herom.

Få juridisk hjælp, så du undgår at blive snydt

Emnet med husleje kan være meget kompliceret som lejer. Overstående skal ses som en generel vejledning og ikke som decideret juridisk rådgivning. Vi anbefaler derfor altid, at du tager fat i os, således du kan få den rette og nødvendige rådgivning, som passer konkret til din sag.  

Det kan både være omkring husleje, men det kan også være alt fra fraflytningssynet til den økonomiske rapport. Vi ser desværre mange lejere, som bliver snydt i disse tilfælde. Det er ofte rigtig mange penge, du som lejer går glip af, alt fra nogle tusind kroner til 30-40.000 kroner. Tænk hvad du ellers kunne bruge disse penge til? 

Lad os hjælpe dig

Ved DIGURA kan du altid få fat på os, du har din egen sagsbehandler og bedst af alt: Du betaler kun, hvis vi vinder din sag. Det er derfor risikofrit for dig, at vi hjælper dig. 

Vi har opnået et fordelsagtig resultat for lejere i over 90 % af alle sager, som vi har haft behandlet. Vi har 9,4 i score på Trustpilot, 5 stjerner på Facebook og vi har hjulpet mere end 5000 lejere. Og vi vil rigtig gerne hjælpe dig også. 

Er du i tvivl om noget i artiklen, så sidder vores team klar til at hjælpe dig i chatten. Den kan du finde nederst i højre hjørne.  

Hvis du har brug for juridisk hjælp, så kan du får testet din sag nedenfor. Det er gratis og vores dygtige juridiske team vil lave en uforpligtende vurdering af sagen.  

Del indlægget​

Vil du have vurderet din sag gratis?

Det tager kun 2 minutter at indgive sagen og herefter vurderer vi din problemstilling
helt gratis. Du har endda svar inden 24 timer!

Gør som
+6000 andre​

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få de bedste tips og tricks direkte i indbakken

Det Store Fællesskab for Lejere