Guide: Hvad må udlejer under krisen før hasteloven?

Guide: Hvad må udlejer under krisen før hasteloven?

Guide: Hvad må udlejer under krisen før hasteloven?
Picture of Mads Klokkerholm

Mads Klokkerholm

Juridisk chef, partner

FØR HASTELOV – FORBUD PÅ MAKSIMALT 10 PERSONER.

COVID-19 også kendt som Corona-krisen har store konsekvenser rundt i landet, herunder forsamlingsforbuddet og frygt for smitte. Dette er naturligvis en stor bekymring hos mange lejere, da der i visse tilfælde kan være situationer, hvor udlejer skal ind i lejemålet i denne periode.

Gå i dialog med din udlejer

Under sådanne krisetider er det altid en god ide, at indlede dialog med udlejer. Forklar udlejer, at smittefaren ikke kun gælder beboerne i lejemålet, men også gælder udlejer. Når udlejer kommer på besøg, så vil udlejer også være disponeret for smitte. Udlejer vil ofte være forstående for den prekære situation alle befinder sig i, herunder at holde sig selv udenfor smittefare. Dialog er derfor den bedste løsningsmodel, således begge parter forstår alvoren i smittefaren. Aftalt gerne en ny tid længere ude i fremtiden.

Min udlejer vil ind i lejemålet - Hvad gør jeg?

Der kan være mange situationer, hvor en udlejer ønsker at tilgå lejemålet i disse Corona-tider. Der vil nedenfor være en række eksempler herpå, således du kan være forberedt på forskellige scenarier i denne hårde tid.

Læs også: Klag over huslejen

Jeg er sat i karantæne?

Corona-krisen har ændret det danske samfund gevaldigt den sidste måned, hvor du som lejer kan være sat i isolation/karantæne. Er man som lejer sat i karantæne, så kan der ikke være andre på lejemålet. En karantæne er for at begrænse smittefaren. Der er i Danmark et markant stigende antal af døende på grund af COVID-19, hvorfor udlejer bør være forstående herfor og ikke besøge lejemålet i karantæne-perioden. Digital kommunikation er her vigtig.

Hvorfor skal man vælge DIGURA?

Vi hjælper hundredvis af lejere hver måned, både via vores medlemsløsning og vores sagsbehandling. Når vi fører sagerne, så har vi opnået en gevinst for lejeren i over 90 % af tilfældene. Vi er her for at hjælpe dig, som potentielt bliver snydt af din udlejer og som faktisk gerne vil beholde dine egne penge. 

Min udlejer vil pludselig lave håndværkerarbejder i lejemålet?

Udlejer har efter lejeloven ret til, at foretage håndværkerarbejder i lejemålet. Grundet smittefaren og forbuddet på 10 personer, så vil dialog med udlejer om udsættelse oftest være tilstrækkeligt. Hvis derimod udlejer stadig ønsker at tilgå lejemålet, så er dette udlejers ret. Udlejer skal dog overholde reglerne for at varsle håndværkarbejderne. Dette skal ske med 6 ugers varsling efter lejeloven.

Læs også: Hvordan fungerer en sag ved Huslejenævnet?

Jeg skal afholde indflytning- eller fraflytningssyn?

Der er lige pt. et forbud mod forsamlinger over 10 personer. Et fraflytningssyn skal derfor stadig ske efter lovens regler, da denne har væsentlig betydning for lejeforholdet. Du har som tidligere nævnt altid lov til at indgå i dialog med udlejer og aftale særskilt herom. Et fraflytningssyn kan også ske digitalt, hvis man er kreativ i løsningen.

Fremvisning af lejemålet til nye lejere?

Det følger af lejeloven, at du som lejer skal fremvise lejemålet hver anden dag i minimums 2 timer, når udlejer skal genudleje lejemålet. Forsamlingsforbuddet omhandler på nuværende tidspunkt maksimalt 10 personer, hvorfor fremvisninger i mindre forsamlinger stadig skal ske. Hvis du er utryg ved situation kan dialog med udlejer være løsningen. Udlejere er meget forstående i denne svære tid. Eventuelt foreslå en digital fremvisningsløsning, eksempelvis videooptagelse af lejemålet. Forklar gerne udlejer, at dette mindsker smittefaren for alle parterne.

Findes der alternativer end fysisk fremmøde?

Lejeloven foreskriver intet om at digital anvendelse ved afholdelse af for eksempelvis fraflytningssyn, fremvisninger, indflytningssyn og lignende ikke kan ske. Dette kan derfor være en god mulighed i disse Corona-tider for at mindske smittefaren og imødekomme bekymrede eller risikogruppe ramte borgere.

Læs også: Tjek din husleje: huslejeberegner

Bliv juridisk sikret i dit lejeforhold fra 79 kroner.

Er du bange for at blive snydt i dit lejeforhold eller er du allerede blevet det?

I DIGURA kan du blive medlem af vores medlemsklub, hvor du kan få hjælp til din situation og opnå tryghed og opbakning fra 79 kroner om måneden.

Få juridisk hjælp, så du undgår at blive snydt

Emnet med udlejers rettigheder kan være meget kompliceret som lejer. Overstående skal ses som en generel vejledning og ikke som decideret juridisk rådgivning. Vi anbefaler derfor altid, at du tager fat i os, således du kan få den rette og nødvendige rådgivning, som passer konkret til din sag.  

Det kan både være omkring udlejers rettigheder, som i dette tilfælde, men det kan også være alt fra fraflytningssynet til den økonomiske rapport. Vi ser desværre mange lejere, som bliver snydt i disse tilfælde. Det er ofte rigtig mange penge, du som lejer går glip af, alt fra nogle tusind kroner til 30-40.000 kroner. Tænk hvad du ellers kunne bruge disse penge til? 

Lad os hjælpe dig

Ved DIGURA kan du altid få fat på os, du har din egen sagsbehandler og bedst af alt: Du betaler kun, hvis vi vinder din sag. Det er derfor risikofrit for dig, at vi hjælper dig. 

Vi har opnået et fordelsagtig resultat for lejere i over 90 % af alle sager, som vi har haft behandlet. Vi har 9,4 i score på Trustpilot, 5 stjerner på Facebook og vi har hjulpet mere end 5000 lejere. Og vi vil rigtig gerne hjælpe dig også. 

Er du i tvivl om noget i artiklen, så sidder vores team klar til at hjælpe dig i chatten. Den kan du finde nederst i højre hjørne.  

Hvis du har brug for juridisk hjælp, så kan du får testet din sag nedenfor. Det er gratis og vores dygtige juridiske team vil lave en uforpligtende vurdering af sagen.  

Del indlægget​

Vil du have vurderet din sag gratis?

Det tager kun 2 minutter at indgive sagen og herefter vurderer vi din problemstilling
helt gratis. Du har endda svar inden 24 timer!

Gør som
+6000 andre​

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få de bedste tips og tricks direkte i indbakken

Det Store Fællesskab for Lejere