Hvor mange må man bo i en lejlighed?

Hvor mange må man bo i en lejlighed?

Picture of Luna Bock

Luna Bock

Senior Legal Advisor
Lejlighed og roomies. Lejeloven giver mange mulighed for, at du kan dele din lejlighed med andre. Men det er ikke altid problemfrit. Vi gennemgår reglerne for, hvor mange og hvem som må bo i lejemålet, i denne artikel.

Hvad siger lejeloven?

Lejeloven er et kompromis mellem hensynet til udlejeren, som er interesserede i at holde på sin ejendomsret, og lejeren, som gerne vil bo i et lejemål. Den nye lejelov blev vedtaget den 1. juli 2015, hvor formålet blandt andet er at sikre lejerens rettigheder i et lejemål blandt andet med bedre beskyttelse i forhold til udlejers ret til blandt andet istandsættelseskrav ved fraflytning.

Det fremgår af lejeloven, at lejeren uden udlejers samtykke ikke må overlade brugen af det lejede eller nogen del deraf til andre end medlemmer af sin hustand. Dog må man gerne under visse omstændigheder fremleje sin lejelighed til en anden. 

Du kan læse mere om fremleje her.

Først og fremmest er det vigtigt at slå fast, at der er forskel på, hvorvidt der er tale om familierelationer eller venskaber. I lejelovens forstand dækker familierelationer – altså husstanden – over lejerens børn, ægtefælle eller samlever eller disses børn. Reglerne for, hvorvidt der er tale om familierelationer eller venskaber, har betydning i forhold til reglerne i lejeloven.

Læs også: 10 myter om lejeloven

Bliv juridisk sikret i dit lejeforhold fra 149 kroner.

Er du bange for at blive snydt i dit lejeforhold eller er du allerede blevet det?

I DIGURA kan du blive medlem af vores medlemsklub, hvor du kan få hjælp til din situation og opnå tryghed og opbakning fra 149 kroner om måneden.

Hvor mange må man bo i en lejlighed?

Udgangspunktet er, at der må bo 2 personer pr. beboelsesrum. Det gælder dog ikke ved forøgelse af lejerens hustand i lejeperioden, hvis husstandsforøgelsen skyldes lejerens børn, ægtefælle, samlever eller disses børn.

Eksempel:

Anne og Arne bor i en toværelseslejlighed med deres to børn. De udgør sammenlagt derved 2 personer pr. beboelsesrum. I april føder Anne lille Kristian, som derved bliver en del af husstanden. Her er der tale om familieforøgelse, hvilket er en undtagelse til de almindelige regler om 2 personer pr. beboelsesrum. Anne, Arne, Kristian og resten af familien må derfor gerne blive boende i lejemålet. 

Ved lejeaftalens indgåelse har lejer pligt til at oplyse udlejeren om husstandens størrelsen. Lejeren har endvidere pligt til at meddele udlejeren, når lejerens husstand i lejeperioden forøges, således at det samlede antal personer, der bor i lejemålet, overstiger 2 personer pr. beboelsesrum, uden at husstandsforøgelsen skyldes lejeres nærrelationer. 

Må min kæreste flytte ind i min lejlighed?

Udgangspunktet er, at din kæreste gerne må flytte ind i din lejlighed, således det bliver jeres fælles hjem. Grunden hertil er, at der er tale om en familierelation, hvilket er tilladt.

Udlejer kan dog gyldigt fravige reglen, såfremt det fremgår af din lejekontrakt. Udlejer må derfor gerne tage et forbehold i lejekontrakten, hvor det fremgår, at kun den eller de personer, der er navngivet, må benytte det lejede.

Såfremt det ikke fremgår af lejekontrakten, kan du frit lade ’’medlemmer af din hustand’’ flytte ind.

Læs også: Navneændring i lejekontrakten

Hvorfor skal man vælge DIGURA?

Vi hjælper hundredvis af lejere hver måned, både via vores medlemsløsning og vores sagsbehandling. Når vi fører sagerne, så har vi opnået en gevinst for lejeren i over 90 % af tilfældene. Vi er her for at hjælpe dig, som potentielt bliver snydt af din udlejer og som faktisk gerne vil beholde dine egne penge.

Ret til at fremleje værelser

Som lejer har du højst ret til at fremleje halvdelen af lejlighedens beboelsesrum til beboelse. Her er reglerne dog, at det samlede antal personer, der bor i lejeligheden, ikke må overstige antallet af beboelsesrum.

Det er dog muligt at lave en aftale med udlejer om, at du gerne må leje ét værelse ud til eksempelvis et kærestepar. Vi vil på det kraftigste anbefale, at aftaler med udlejer sker skriftligt, således at I altid kan bevise aftalens indgåelse.

Eksempel:

Emma bor til leje i en toværelses lejlighed. Hun har længe ønsket at flytte sammen med sin veninde, Sofie. De aftaler, at Sofie sammen med sin kæreste kan fremleje ét værelse i lejemålet, således at udgifterne for alle parterne bliver lavere. Sofie og kæresten flytter herefter ind i lejemålet. 2 måneder efter opdager udlejer, at Sofie og kæresten er flyttet ind og modsætter sig fremlejeforholdet, da det overstiger antallet af personer pr. værelse.

Få juridisk hjælp, så du undgår at blive snydt

Emnet med hvor mange der må bo i en lejlighed kan være meget kompliceret som lejer. Overstående skal ses som en generel vejledning og ikke som decideret juridisk rådgivning. Vi anbefaler derfor altid, at du tager fat i os, således du kan få den rette og nødvendige rådgivning, som passer konkret til din sag.  

Det kan både være omkring lejekontrakten, som i dette tilfælde, men det kan også være alt fra fraflytningssynet til den økonomiske rapport. Vi ser desværre mange lejere, som bliver snydt i disse tilfælde. Det er ofte rigtig mange penge, du som lejer går glip af, alt fra nogle tusind kroner til 30-40.000 kroner. Tænk hvad du ellers kunne bruge disse penge til? 

Lad os hjælpe dig

Ved DIGURA kan du altid få fat på os, du har din egen sagsbehandler og bedst af alt: Du betaler kun, hvis vi vinder din sag. Det er derfor risikofrit for dig, at vi hjælper dig. 

Vi har opnået et fordelsagtig resultat for lejere i over 90 % af alle sager, som vi har haft behandlet. Vi har 4,2 i score på Trustpilot, 5 stjerner på Facebook og vi har hjulpet mere end 5000 lejere. Og vi vil rigtig gerne hjælpe dig også. 

Er du i tvivl om noget i artiklen, så sidder vores team klar til at hjælpe dig i chatten. Den kan du finde nederst i højre hjørne.  

Hvis du har brug for juridisk hjælp, så kan du får testet din sag nedenfor. Det er gratis og vores dygtige juridiske team vil lave en uforpligtende vurdering af sagen.  

Del indlægget​

Vil du have vurderet din sag gratis?

Det tager kun 2 minutter at indgive sagen og herefter vurderer vi din problemstilling
helt gratis. Du har endda svar inden 24 timer!

Gør som
+6000 andre​

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få de bedste tips og tricks direkte i indbakken

Det Store Fællesskab for Lejere