Hvornår må man fremleje?

Hvornår må man fremleje?

Picture of Sebastian Juhl

Sebastian Juhl

Senior legal advisor

Skal du fremleje din lejlighed, men har brug for at kende dine rettigheder? Eller skal du fremleje en lejlighed, men har brug for vejledning til reglerne? for I denne artikel guider vi både dig, der ønsker at fremleje din lejlighed, og dig, der ønsker at fremleje en lejlighed. 

Hvad er fremleje?

Når et lejemål udlejes af lejeren til en anden lejer, kaldes det fremleje. Det kan umiddelbart virke lidt kompliceret, at der pludselig er to lejere. Man skelner mellem dem som fremlejetager (den nye lejer) og fremlejegiver (den oprindelige lejer). Fremlejegiver bliver således ”udlejer” for fremlejetager. Fremleje er således situationen, hvor en lejer lader en anden lejer flytte ind i en kortere periode. 

TIP

Som udgangspunkt er fremleje ikke lovligt, men lejeloven er negativ afgrænset. Det betyder, at den oplister en række tilfælde, hvor det er lovligt at fremleje (og hvor udlejer ikke kan modsætte sig).  

Hvornår må man fremleje?

Ifølge lejeloven har du ret til at fremleje dit lejemål i helt op til to år. Det er også muligt at fremleje i længere tid end det, men i det tilfælde er udlejer berettiget til at modsætte sig. Lejeloven kræver endvidere, at der er en ”god” begrundelse for at du vælger at fremleje dit lejemål.

Lejeloven definerer ikke konkret, hvad der anses som en ”god grund”, hvorfor det er svært at vurdere. Af retspraksis kan det udledes, at følgende godtages som en god begrundelse:

  • Studieophold
  • Udstationering
  • Midlertidig forflyttelse (f.eks. på grund af job eller rejse)
  • Sygdomsforhold, der gør det nødvendigt at fremleje hele lejeboligen 

Som udgangspunkt kan din udlejer ikke modsætte sig din ret til at fremleje dit lejemål, medmindre han har en særlig grund til det. Det skal være til særlig ulempe for udlejer, at fremlejetager flytter ind. Et eksempel på dette kan være, at udlejer med særlig god grund har mistanke om, at den tiltænkte fremlejetager er relateret til slem kriminalitet, og at lejemålet vil blive misligholdt på baggrund af dette. Hvis din udlejer ikke godkender fremlejeaftalen, men ikke har en særlig grund til det, kan udlejer blive erstatningsansvarlig i forhold til lejers tab (såfremt det har medført et tab).

Der er dog visse tilfælde, hvor retten til fremleje er modificeret. I lejeretten forholder det sig nemlig sådan, at hvis den ejendom, du bor til leje i, ikke indeholder mere end 13 lejemål, så kan udlejer faktisk nægte dig retten til at fremleje lejemålet. Derudover må du heller ikke fremleje dit lejemål til flere personer, end der er rum i dit lejemål.

Det er ligeledes vigtigt, at du husker på, at det er dig som fremlejegiver, der er ansvarlig for, at din fremlejetager ikke misligholder lejemålet, og at din fremlejetager betaler husleje.

Læs også: Min udlejer fremlejer ulovligt: Hvad gør jeg?

Hvorfor skal man vælge DIGURA?

Vi hjælper hundredvis af lejere hver måned, både via vores medlemsløsning og vores sagsbehandling. Når vi fører sagerne, så har vi opnået en gevinst for lejeren i over 90 % af tilfældene. Vi er her for at hjælpe dig, som potentielt bliver snydt af din udlejer og som faktisk gerne vil beholde dine egne penge.

Fremleje af dele af boligen

Ønsker du blot at udleje en mindre del af lejligheden, eksempelvis et værelse i dit lejemål, gælder der nogle lidt andre regler, end det er tilfældet ved fremleje af hele din lejebolig. Hvis du ønsker at få tilknyttet en roommate, er reglerne heldigvis noget lempeligere.

Den eneste regel du skal forholde dig til er, at du ikke må fremleje mere end 50% af dit samlede lejemål ud. Det betyder, at hvis du eksempelvis har en lejlighed på 100 kvadratmeter, må det værelse, du fremlejer, maksimalt udgøre 50 kvadratmeter.

Husk på, at hvis du fremlejer en del af dit lejemål, så vil disse ikke blive inkluderet på din lejekontrakt mellem dig og din egen udlejer, og du skal derfor have lavet en særskilt lejeaftale mellem dig og din fremlejetager. En kopi af denne kontrakt skal sendes til din udlejer.

TIP

Din udlejer skal altid informeres om, at du fremlejer lejemålet. Din udlejer skal desuden have en kopi af jeres lejekontrakt. 

Særligt om fremleje af andelsbolig

For fremleje i andelsboliger gælder de samme regler som for ”almindelige” beboelseslejemål.
Hvis du bor i en andelsbolig, skal du dog være opmærksom på, at der i foreningens vedtægter som regel er fastsat vilkår for fremleje. Du skal følge reglerne i vedtægterne.

Kontraktmæssig aftale

Der skal indgås en lejekontrakt mellem fremlejegiver og fremlejetager. Til dette kan standard-lejekontrakten for beboelse, A9, anvendes. Det er dog vigtigt at angive, at det er et fremlejeforhold.
I lejekontraktens § 3 er det angivet, hvor meget du skal betale i husleje. Vær særlig opmærksom på denne i forhold til, om fremlejegiver tjener penge på at fremleje lejemålet til dig. Dette er nemlig ulovligt.
Læs § 11 ekstra godt igennem. Det er her, at fremlejegiver kan pålægge dig større forpligtelser og indskrænke dine rettigheder. Husk dog at der i lejeloven er fastsat visse regler, der ikke kan fraviges. Er disse fraveget, er vilkåret i lejekontrakten ugyldigt, og får således ikke retsvirkning. Det betyder, at du ikke behøver at indrette dig efter vilkåret. Vær opmærksom på, at fremlejegiver skal udlevere en kopi af lejekontrakten til udlejer.

Læs også: Gratis fremlejekontrakt

Bliv juridisk sikret i dit lejeforhold fra 149 kroner

Er du bange for at blive snydt i dit lejeforhold eller er du allerede blevet det?

I DIGURA kan du blive medlem af vores medlemsklub, hvor du kan få hjælp til din situation og opnå tryghed og opbakning fra 149 kroner om måneden.

Opsigelse

Som udgangspunkt kan fremlejegiver ikke opsige fremlejetager. Dette gælder dog ikke, hvis fremlejetager eksempelvis har misligholdt det fremlejede. Hvis fremlejegiver selv vil benytte det fremlejede, er der et opsigelsesvarsel på 1 år. Et mindre opsigelsesvarsel end 3 måneder for fremlejetager er endvidere ugyldigt.

Det kan være relevant at tidsbestemme lejeforholdet. På den måde sikres det, at man har adgang til lejemålet, når man kommer hjem fra studieophold, udstationering eller hvad der måtte lægge til grund for fremlejen. Når et lejeforhold er tidsbestemt, er det som udgangspunkt også uopsigeligt i lejeperioden. Dette kan dog fraviges ved aftale i lejekontraktens § 11. Hvis lejemålet er uopsigeligt, kan hverken udlejer eller lejer opsige lejemålet. Der skal heller ikke varsles, at der sker flytning. Lejeforholdet anses for afsluttet ved lejeforholdets udløb.

Vi opfordrer altid til, at man er i god dialog med sin udlejer om fremlejeforholdet, så der ikke forbigår nogle oplysninger mellem hverken dig eller din udlejer.

Læs også: Kan man opsige en fremlejeaftale? 

Få juridisk hjælp, så du undgår at blive snydt

Emnet med fremleje kan være meget kompliceret som lejer. Overstående skal ses som en generel vejledning og ikke som decideret juridisk rådgivning. Vi anbefaler derfor altid, at du tager fat i os, således du kan få den rette og nødvendige rådgivning, som passer konkret til din sag.  

Det kan både være omkring fremleje, som i dette tilfælde, men det kan også være alt fra fraflytningssynet til den økonomiske rapport. Vi ser desværre mange lejere, som bliver snydt i disse tilfælde. Det er ofte rigtig mange penge, du som lejer går glip af, alt fra nogle tusind kroner til 30-40.000 kroner. Tænk hvad du ellers kunne bruge disse penge til? 

Lad os hjælpe dig

Med DIGURA Home får du ikke kun professionel juridisk rådgivning, men også fuld beskyttelse af hele dit lejemål – uanset beliggenhed og antal beboere. Vores service sikrer, at du som lejer er bedst muligt stillet i dit lejemål.

Vi har opnået fordelagtige resultater for lejere i over 90 % af de sager, vi har behandlet. Med DIGURA Home er du sikret stærk juridisk støtte, så du kan føle dig tryg i dit lejemål.

Har du brug for juridisk hjælp? Du kan få din sag vurderet gratis ved at indsende den nedenfor. Vores dygtige juridiske team vil gennemgå din sag og give en uforpligtende vurdering. Det er helt gratis, og du får en professionel vurdering af dine muligheder og rettigheder.

Del indlægget​

Vil du have vurderet din sag gratis?

Det tager kun 2 minutter at indgive sagen og herefter vurderer vi din problemstilling
helt gratis. Du har endda svar inden 24 timer!

Gør som
+6000 andre​

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få de bedste tips og tricks direkte i indbakken

Det Store Fællesskab for Lejere