Vandafledningsafgift – Hvem skal betale det i et lejeforhold?

Vandafledningsudgift - få svar her

Få styr på vandafledningsafgift. Når man bor til leje, er man vant til, at der er en husleje, som skal betales – måske også noget a conto-betaling til varme og vand. Men hvem står egentlig med regningen til spildevandsafgiften?

Hvad er Vandafledningsafgift?

Vandafledningsafgift er noget, som betales af alle, der er tilsluttet kloakker eller offentlige spildevandsanlæg. Det vil sige, at det er en kommunal afgift, som afregnes dertil, og bidraget er beregnet ud fra ens vandforbrug. Regningen kommer til ejeren af ejendommen, det vil sige udlejer. Nedenfor vil vi gennemgå, hvem der så har forpligtelsen til at betale udgiften.

Som lejer kan du godt hæfte for spildevandsafgiften

Ja, det er lidt at røbe svaret tidligt, men det er dog ikke helt så simpelt endda. Det afhænger nemlig af, hvad der står i din lejekontrakt. I de tilfælde hvor du har en ”ren” husleje, hvor du altså ikke betaler a conto vand, så vil vandafledningsafgift være inkluderet i din husleje. Det samme er faktisk gældende, hvis du betaler a conto vand, og der ikke er opsat separate målere op i de enkelte lejemål (så er det nemlig ikke lovligt at tage a conto-betaling for vand).

Betaler du a conto vand eller ej – Det er det afgørende 


Det fremgår af din lejekontrakt, om vand er inkluderet i din husleje eller ej. Det kan du se på 2 måder:

Hvis du ser på lejekontraktens § 3 under betalinger, så vil det fremgå, om du betaler vand a conto eller ej. Hvis der står et beløb, så betaler du a conto, og hvis der ikke står et beløb, så gør du ikke.

Ligeledes skal du tjekke lejekontraktens § 5, hvor der står, om udlejer leverer vand til lejemålet. Hvis ja, ser du om dette bliver fordelt ud fra individuelle målere. Begge punkter skal være krydset ja, hvis du lovligt skal betale vand a conto (og dermed også hæfte for vandafledningsudgiften).

Det vil sige, at der faktisk er tre scenarier i dit lejeforhold:

  • Vand er inkluderet i din husleje (og ikke via a conto): Udlejer hæfter for vandafledningsafgift.
  • Du betaler et månedligt beløb a conto til vand, og der er opsat individuelle forbrugsmålere: Lejer hæfter for vandafledningsafgiften.
  • Du betaler et månedligt beløb a conto til vand, og der er ikke opsat individuelle forbrugsmålere: Udlejer hæfter for vandafledningsafgiften, da det er ulovligt at opkræve a conto-betaling.

Vandafledningsafgift er en kommunal afgift

Afgiften er en kommunal udgift, som afregnes direkte med ejeren af ejendommen. Det vil sige, at hvis man som lejer står for afregningen af vandafledningsudgiften, så vil regningen ikke komme direkte til en men til udlejer. Udlejer vil herefter skulle give den videre til lejer.

Når udlejer modtager fakturaen fra det kommunale, så vil lejer ikke kunne kræve, at udlejer skal fremlægge et vandregnskab i den forbindelse (dog skal udlejer stadig lave vandregnskab i forhold til reglerne i lejelovens kapitel 7 omkring lovligheden og forpligtelserne angående a conto). Grunden til at der ikke skal udarbejdes et selvstændigt regnskab skyldes, at udlejer reelt intet har med forbruget at gøre udover at modtage en faktura på vandafledningsafgiften.

Vandafledningsafgift - den skal betales, ellers kan du blive opsagt

Udgiften til vandafledningsafgift kan være meget høj og ofte på et 5-cifret beløb, hvilket altid er en meget dårlig overraskelse for lejer. Derfor er der mange, som modstrider beløbet og nægter at betale. Det er dog ikke nogen god ide, da udgiften til afgiften anses som en pligtig pengeydelse.

Det vil derfor kunne sammenlignes med at tilbageholde husleje, og det gør derfor, at udlejer får muligheden for at ophæve lejekontrakten. Det kan derfor hurtigt blive en endnu mere negativ oplevelse. 

Vil du have testet din sag gratis?

Det tager kun 5 minutter at indgive sagen og herefter vurderer vi din problemstilling
med udgangspunkt i 4.500 afgørelser og gældende lov. Du har endda svar samme dag.

DEL INDLÆGGET

Del på facebook
Del på google
Del på linkedin
Del på print
Del på email
Luk menu
×
×

Kurv

Kurv

Vil du ikke gerne undgå at blive snydt eller få kompensation som du er berettiget til?

Gør ligesom 1000 andre lejere og tilmeld dig vores nyhedsbrev – Det kan potentielt spare dig for mange tusinde af kroner. Vi vil give dig gratis råd omkring indflytning, mens du bor til leje og ved din fraflytning.

new-element.svg

Vi anvender cookies for at sikre, at vi giver dig den bedst mulige oplevelse på vores website. Hvis du fortsætter med at bruge dette site, vil vi antage, at du er indforstået med dette.