Vandafledningsafgift: Hvem skal betale i et lejeforhold?

Vandafledningsafgift: Hvem skal betale i et lejeforhold?

Picture of Mike Vestergaard

Mike Vestergaard

Partner

Når man bor til leje, regner man ofte med, at det er ens udlejer, der står med alle de trælse regninger, for det er jo ham, der ejer bygningen. Sådan er det ofte, men ikke altid. Som lejer kan du faktisk godt hæfte for vandafledningsafgift. Her kan du blive klogere på, om du skal betale vandafledningsafgift.

Hvad er vandafledningsafgift?

Vandafledningsafgift er noget, som betales af alle, der er tilsluttet kloakker eller offentlige spildevandsanlæg. Det vil sige, at det er en kommunal afgift, som afregnes til kommunen, og bidraget er beregnet ud fra ens vandforbrug. Regningen kommer til ejeren af ejendommen. Hvis du bor til leje, er det altså din udlejer, der modtager regningen, men er det lejer eller ejer, der er forpligtet til at betale? Bliv klogere her. 

Læs også: Forbrugsmålere i lejemål: Hvad er reglerne? 

Skal lejer betale vandafledningsafgift?

Om du hæfter for vandafledningsafgiften som lejer eller ej afhænger af, hvad der står i din lejekontrakt. I de tilfælde hvor du har en ”ren” husleje, dvs. at du ikke betaler a conto vand, vil vandafledningsafgift typisk være inkluderet i din husleje – det afhænger dog af, om der er individuelle vandmålere i dit lejemål. Hvis du betaler a conto vand, og der ikke er opsat separate målere op i de enkelte lejemål – så er det nemlig ikke lovligt at opkræve a conto-betaling for vand. Du skal som lejer betale vandafledningsafgift, hvis du betaler a conto vand og der er opsat individuelle målere. 

Hvorfor skal man vælge DIGURA?

Vi hjælper hundredvis af lejere hver måned, både via vores medlemsløsning og vores sagsbehandling. Når vi fører sagerne, så har vi opnået en gevinst for lejeren i over 90 % af tilfældene. Vi er her for at hjælpe dig, som potentielt bliver snydt af din udlejer og som faktisk gerne vil beholde dine egne penge.

A conto vand eller ej – det er det afgørende

Det fremgår af din lejekontrakt, om vand er inkluderet i din husleje eller ej. Det kan du se på to måder:

Hvis du ser på lejekontraktens § 3 under betalinger, så vil det fremgå, om du betaler vand a conto eller ej. Hvis der står et beløb, så betaler du a conto, og hvis der ikke står et beløb, så gør du ikke.

Ligeledes skal du tjekke lejekontraktens § 5, hvor der står, om udlejer leverer vand til lejemålet. Hvis ja, ser du om dette bliver fordelt ud fra individuelle målere. Begge punkter skal være krydset af i ja-feltet, hvis du lovligt skal betale vand a conto (og dermed også hæfte for vandafledningsudgiften).

Det vil sige, at der faktisk er fire scenarier i dit lejeforhold:

  • Vand er inkluderet i din husleje: Udlejer hæfter for vandafledningsafgift.
  • Udlejer leverer vand til lejemålet ifølge lejekontraktens § 5, men der er opsat individuelle vandmålere i lejemålet: Lejer hæfter for vandafledningsafgiften. 
  • Du betaler et månedligt beløb a conto til vand, og der er opsat individuelle forbrugsmålere: Lejer hæfter for vandafledningsafgiften.
  • Du betaler et månedligt beløb a conto til vand, og der er ikke opsat individuelle forbrugsmålere: Udlejer hæfter for vandafledningsafgiften, da det er ulovligt at opkræve a conto-betaling.

Vandafledningsafgift er en kommunal afgift

Afgiften er en kommunal udgift, som afregnes direkte med ejeren af ejendommen. Det vil sige, at selvom man som lejer står for afregningen af vandafledningsudgiften, så vil regningen ikke komme direkte til lejer, men til udlejer. Udlejer vil herefter skulle give den videre til lejer.

Når udlejer modtager regningen, så kan lejer ikke kræve, at udlejer skal fremlægge et vandregnskab i den forbindelse – dog skal udlejer stadig lave vandregnskab i forhold til reglerne i lejelovens kapitel 7 omkring lovligheden og forpligtelserne angående a conto. Grunden til at der ikke skal udarbejdes et selvstændigt regnskab skyldes, at udlejer reelt intet har med forbruget at gøre udover at modtage en faktura på vandafledningsafgiften.

TIP

Det kan være en god idé at få juridisk sparring i disse sager, da vi ser, at mange lejere blive snydt – i nogle tilfælde er det ganske bevidst fra udlejers side.  

Vandafledningsafgift skal betales

Udgiften til vandafledningsafgift kan være meget høj og ofte på et femcifret beløb, hvilket naturligvis er en ubehagelig overraskelse. Derfor er der nogle, der nægter at betale regningen. Det er dog ikke en god idé, da udgiften til afgiften anses som en pligtig pengeydelse. Det vil derfor kunne sammenlignes med at tilbageholde husleje, og derfor får udlejer mulighed for at ophæve lejekontrakten. 

Få juridisk hjælp, så du undgår at blive snydt

Emnet med vandafledningsafgift kan være meget kompliceret som lejer. Overstående skal ses som en generel vejledning og ikke som decideret juridisk rådgivning. Vi anbefaler derfor altid, at du tager fat i os, således du kan få den rette og nødvendige rådgivning, som passer konkret til din sag.  

Det kan både være omkring vandafledningsafgift, som i dette tilfælde, men det kan også være alt fra fraflytningssynet til den økonomiske rapport. Vi ser desværre mange lejere, som bliver snydt i disse tilfælde. Det er ofte rigtig mange penge, du som lejer går glip af, alt fra nogle tusind kroner til 30-40.000 kroner. Tænk hvad du ellers kunne bruge disse penge til? 

Lad os hjælpe dig

Ved DIGURA kan du altid få fat på os, du har din egen sagsbehandler og bedst af alt: Du betaler kun, hvis vi vinder din sag. Det er derfor risikofrit for dig, at vi hjælper dig. 

Vi har opnået et fordelsagtig resultat for lejere i over 90 % af alle sager, som vi har haft behandlet. Vi har 9,4 i score på Trustpilot, 5 stjerner på Facebook og vi har hjulpet mere end 5000 lejere. Og vi vil rigtig gerne hjælpe dig også. 

Er du i tvivl om noget i artiklen, så sidder vores team klar til at hjælpe dig i chatten. Den kan du finde nederst i højre hjørne.  

Hvis du har brug for juridisk hjælp, så kan du får testet din sag nedenfor. Det er gratis og vores dygtige juridiske team vil lave en uforpligtende vurdering af sagen.  

Del indlægget​

Vil du have vurderet din sag gratis?

Det tager kun 2 minutter at indgive sagen og herefter vurderer vi din problemstilling
helt gratis. Du har endda svar inden 24 timer!

Gør som
+6000 andre​

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få de bedste tips og tricks direkte i indbakken

Det Store Fællesskab for Lejere