Graddage er accepteret til aconto-betaling i lejeloven

Graddage er accepteret til aconto-betaling i lejeloven

Graddage er accepteret til aconto-betaling i lejeloven
Picture of Mads Klokkerholm

Mads Klokkerholm

Juridisk chef, partner

Både byretten og Østre Landsret har nu i enighed fastlagt, at anvendelse af graddrage kan bruges til at fastlægge lejers varmeforbrug. På trods af at det ikke direkte følger af lejeloven, så har domstolene nu valgt at acceptere metoden med graddage.

Skal du betale for varme i din lejlighed?

Grunden til at dommen er principiel skyldes primært, at metoden med at anvende graddage til at fastlægge lejers varmeforbrug, ikke fremgår af lejelovens ordlyd. Paragraffen som er relevant i denne sammenhæng, er lejelovens § 40. Heri fremgår det, at udlejer kan fordele udgifterne til varme og opvarmning af brugsvand skal fordeles på grundlag af de sædvanlige beregningsregler. Disse sædvanlige beregningsregler, jf. paragraffen, bestemmer, at fordelingen af varmeforbruget skal ske via bruttoetageareal, rumfang eller varmefordelingsmålere. Hvad angår opvarmning af brugsvand skal dette ske via varmefordelingsmålere eller antallet af varmtvandshaner og værelser.

Læs også: Boligstøtte: Alt du skal vide som lejer

Hvis udlejer ikke følger overstående fordelingsmetoder og dermed ikke følger bestemmelsen i lejeloven, så kan det medføre at udlejer mister retten til efterbetalinger (det vil sige i tilfælde af, at lejers indbetalte aconto-beløb ikke rækker, så vil udlejer ikke kunne få dækket disse beløb). I nogle tilfælde, hvis forbrugsregnskabet bliver erklæret ugyldig på grund af fordelingsmetoden, så kan lejer kræve at få alle aconto-betalinger retur fra udlejer.

Pro tip

Hvis du som lejer står.i en problemstilling med din udlejer omkring forbrug, a conto eller efterbetaling, så altid få hjælp af eksperter. Det er det område, hvor vi ser flest lejere blive snydt af deres udlejere. 

Graddage brugt i praksis

Der er opstod pludselig tvivl blandt både udlejere, lejere og alle repræsentanter inden for området om man faktisk kunne bruge graddage-metoden. Det skyldes primært, at det ikke er nævnt i lejeloven, men at det i en lang periode har været praksis ved mange udlejere at bruge graddage til at estimere en lejers forbrug. Det er sket i tilfælde, hvor man ikke har haft adgang til målere eller tallene for at gøre brug af de almindelige fordelingsmetoder.

Læs også: Den komplette guide om forbrug

Den 24. maj 2018 kom dommen som lejere og udlejere ventede på med spænding: En principiel dom omkring graddage. Det kan være i tilfælde, hvor målene er i stykker eller ved skift af lejere, hvor det ikke har været muligt at foretage en opgørelse imellem lejerskiftet. Med graddage, så kan man estimere varmeforbruget hos en lejer med udgangspunkt i tidligere års varmeforbrug.

Retspraksis er nu fastlagt på området – og graddage-metoden er anerkendt af domstolene.

Del indlægget​

Vil du have vurderet din sag gratis?

Det tager kun 2 minutter at indgive sagen og herefter vurderer vi din problemstilling
helt gratis. Du har endda svar inden 24 timer!

Gør som
+6000 andre​

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få de bedste tips og tricks direkte i indbakken

Det Store Fællesskab for Lejere