Licens tilbagebetaling? Kræv licensmoms tilbage? DR og den danske stat har trukket moms for dine licenspenge, hvilket måske ikke har været lovligt. Derfor er der et gruppesøgsmål på vej, hvor man får momsen tilbage med 10 års virkning og dermed 4700 kroner.
Hvem har styr på reglerne omkring licens tilbagebetaling, moms og alt det der?
Eftersom licens er noget, staten styrer, burde man som udgangspunkt kunne forvnete at staten og DR har styr på reglerne. Men det er der nu sået tvivl om – og derfor er der et stort gruppesøgsmål på vej, og det er anført af nogle af de største og mest respekterede advokathuse i advokatbranchen.
Hvorfor er der pludselig tvivl om licens tilbagebetaling?
EU-Domstolen (som har retsvirkning i Danmark) afsagde i 2016 en afgørelse, hvor den tjekkiske radiolicens ikke var omfattet af momsreglerne, og at man med denne begrundelse ikke kunne pålægge ydelsen med moms. Der er tydelige paralleller at trække mellem den tjekkiske radiolicens og den danske medielicens.
Som resultat heraf, så har Skatteministeriet undersøgt om EU-dommen burde have effekt i Danmark og dermed havde konsekvenser for momsen på licensen. Skatteministeriet konkluderede, at det burde det ikke på grund af en særlig undtagelsesklausul. Dog har en række meget dygtige og fremtrædende eksperter været ude at betvivle dette. Finans har været i kontakt med disse eksperter, som vurderede, at DR har opkrævet ulovlig moms på medielicens. Grundet dette søger mange nu: “kræv licensmoms tilbage”, hvorfor vi har lavet dette indlæg som beskriver din mulighed for licens tilbagebetaling.
Gratis og risikofrit at deltage - Kræv licensmoms tilbage
Du kan ligeså godt få svar på, om du kan kræve licensmomstilbage. Da gruppesøgsmålet har fået fri proces, så vil staten hæfte for advokatomkostningerne og dermed vil det være gratis for dig som person at deltage. Faktuelt betyder det følgende:
- Det koster ikke noget at tilmelde sig søgsmålet
- Det koster ikke noget, når sagen skal føres
- Det koster ikke noget, hvis sagen bliver vundet
- Det koster ikke noget, hvis sagen bliver tabt (ligesom hvis DIGURA fører en sag for dig vedrørende lejeret)
Dermed er det blot en tilmelding du skal foretage ved mulighed for licens tilbagebetaling – uden risiko på nogen måde – og så har du muligheden for at få udbetalt op til 4.700 kroner i licensmoms. Og hvis Skatteministeriet nu har ret i deres vurdering og domstolene giver dem ret, så er der stadigvæk ingen omkostninger for dig.
Læs også: Hvad skal du huske når du flytter?
Kræv din licensmoms tilbage - Hvor meget kan jeg få tilbage?
Gruppesøgsmålet går efter at få udvidet forældelsesfristen, således at den gælder for 10 år (tilbage til 2007) og dermed er beløbet helt op til 4.700 kroner.
Hvis det ikke lykkes at få overbevist domstolene om, at der skal gælde en udvidet forældelsesfrist, så vil man søge efter de almindelige forældelsesregler, som er 3 år. Det vil sige at beløbet er ca. 1.500 kroner.
Licens tilbagebetaling - Hvordan tilmelder jeg mig?
Der er to betingelser for at kunne deltage ift licens tilbagebetaling:
1) Du har helt eller delvist betalt licens i perioden fra oktober måned 2007 og frem
2) Du har ikke opnået noget momsfradrag for disse momsbetalinger
DLA Piper, som er en af verdens største advokatkontorer med over 4200 jurister, har lavet foreningen: Kræv dine licensmoms tilbage, hvor der lige nu er 32.000 (ja, du læste rigtigt: 32.000!) deltagende i gruppesøgsmålet.
Tilmeld dig her: https://kraevlicensmomstilbage.dk
Læs også: Kan man opsige en fremlejeaftale?