Fraflytning 14 dage før
Rigtig mange lejere oplever, at de skal være ude af deres lejemål 14 dage før lejemålet ophører. I nogle tilfælde er det helt efter loven, at lejer skal være ude at lejemålet 14 dage før, mens det i andre tilfælde ikke er lovligt, at udlejer kræver, at lejer er ude af lejemålet 14 dage før lejemålets ophør.
Hvornår må udlejer kræve fraflytning 14 dage før?
Udlejer må i nogle tilfælde kræve, at du fraflytter 14 dage før lejeperiodens ophør. Det afhænger af, hvad der står i din lejekontrakt. Det er derfor vigtigt, at du læser den grundigt igennem og specielt § 11, for her står svaret. Det er i lejekontraktens § 11, at du som lejer bliver pålagt yderligere forpligtelser eller dine rettigheder bliver indskrænket (selvfølgelig inden for lejelovens rammer – husk det!). Der vil ofte stå en sætning a la:
Lejer skal fraflytte lejemålet 14 kalenderdage før fraflytningsdato, således at udlejer og håndværkere har tid til at istandsætte lejemålet.
Husk, at det kan stå i alle mulige vendinger og på forskellige måder. Dog skal du være opmærksom på, at hvis pointen er den samme som ovenstående, så er udlejer berettiget til at kræve en fraflytning 14 dage før fraflytningsdato, så han kan nå at istandsætte lejemålet inden næste lejer flytter ind.
Eksempel
Hvis du har opsagt din lejlighed, så lejemålet ophørte d. 31/1-19 og der står i din lejekontrakt, at du skal være ude 14 dage før, så skal du være ude d. 17/1-19.
Hvis det hverken står nedskrevet i lejekontrakten eller er aftalt mellem lejer og udlejer, må udlejer ikke kræve, at du fraflytter lejemålet 14 dage før. Hvis udlejer alligevel kræver det, er du stadig i din gode ret til at blive boende hele perioden og først fraflytte på fraflytningsdagen – husk dog at tage højde for det, du selv skal istandsætte.
Hvorfor skal man vælge DIGURA?
Vi hjælper hundredvis af lejere hver måned, både via vores medlemsløsning og vores sagsbehandling. Når vi fører sagerne, så har vi opnået en gevinst for lejeren i over 90 % af tilfældene. Vi er her for at hjælpe dig, som potentielt bliver snydt af din udlejer og som faktisk gerne vil beholde dine egne penge.
- Gratis vurdering af sagen
- Risikofrit og uden besvær
- No Cure No Pay
Lejemålet skal være klar ved fraflytning
Som lejer er det vigtigt, at man så husker på, at lejemålet skal stå 100% klar og istandsat til fraflytningsdatoen. Det skyldes, at den nye lejer flytter ind dagen efter og lejemålet skal derfor være fejlfrit og klargjort til dette. Hvis lejemålet ikke er klar til overtagelse af den nye lejer (hvis der eksempelvis ikke er gjort tilstrækkeligt rent), kan man ske at skulle betale en måneds ekstra husleje, fordi udlejer skal bruge tid på at klargøre lejemålet. Det kan derfor være en fordel at fraflytte i god tid og holde fraflytningssyn et stykke tid før fraflytningsdatoen. På den måde risikerer man ikke, at der er mangler i lejemålet, der først kan udbedres i den nye lejers lejeperiode.
TIP
Husk, at der er tale om 14 dage. Det vil sige, at man også tæller weekender og helligdage med. Mange tror fejlagtigt, at det er 14 hverdage.
Skal jeg betale husleje i de 14 dage, jeg er fraflyttet?
Det er fastslået i retspraksis, at udlejer kan kræve, at lejer skal fraflytte lejemålet 14 dage før fraflytningsdatoen og stadig tage betaling for huslejen i hele måneden. Det vil sige, at selvom man faktisk kun bor der i en halv måned og udlejer istandsætter i den resterende periode, så vil du som lejer stadig være forpligtet til at betale husleje for hele måneden.
Læs også: Få styr på fraflytningsrapporten og undgå at blive snydt
Hvornår skal jeg så flytte ud?
Hvis det fremgår af lejekontrakten, at du skal have gennemført fraflytning 14 dage før fraflytningsdatoen, så vil man tælle 14 kalenderdage – og ikke 14 hverdage. Det vil sige, at man tæller weekenden med i denne periode. Hvis du skal fraflytte i en måned med 30 dage, vil du skulle overlade lejemålet til udlejer senest den 16. i måneden.
Det er et kompliceret område – og ofte står det faktisk ikke nedskrevet i lejekontrakten. Derfor ser vi ofte, at lejere bliver snydt, fordi de har gennemført deres fraflytning 14 dage før de egentlig skulle. De bliver således snydt for 14 dage af deres lejeperiode. Vi anbefaler derfor, du beder om hjælp, hvis du har brug for det. Vi vil gerne tjekke din lejekontrakt igennem – og vi gør det endda helt gratis.
TIP
Udlejer må ikke tjene dobbelt-leje. Det vil sige, at udlejer ikke må kræve husleje fra både den gamle lejer og den nye lejer, hvis der er tale om den samme periode.
Hvornår må den nye lejer flytte ind i lejemålet?
Man kan undre sig over, hvornår den nye lejer må flytte ind, når man selv skal være ude af lejemålet 14 dage før det egentlige ophør. Ifølge lejeloven må en udlejer ikke tjene på dobbelt husleje. Når du som lejer betaler husleje for de 14 dage, hvor du ikke bor i lejligheden, må udlejer altså ikke også kræve penge fra den nye lejer, hvis han flytter ind i den periode, hvor du betaler.
Eksempel: Du fraflytter din lejlighed d. 16/01-19, da du skal være ude 14 dage før og din opsigelse er d. 31/01-19. Udlejer er færdig med istandsættelsen før end forventet og lejemålet står derfor klar d. 26/01-19. Udlejer giver herefter nøglerne til den nye lejer, som først betaler husleje fra d. 01/02-19, men har fået lov til at indflytte 5 dage før.
Ovenstående eksempel ses ofte. Udlejer tjener ikke dobbelt, fordi den nye lejer først betaler husleje fra d. 1/2. Den nye lejer bor altså i lejemålet, som den gamle lejer stadig betaler til. Når der er tale om så få dage, er det okay. Det er først ulovligt, hvis udlejer kræver penge fra både den gamle og den nye lejer for samme periode.
Få juridisk hjælp, så du undgår at blive snydt
Emnet med opsigelsesfrister kan være meget kompliceret som lejer. Overstående skal ses som en generel vejledning og ikke som decideret juridisk rådgivning. Vi anbefaler derfor altid, at du tager fat i os, således du kan få den rette og nødvendige rådgivning, som passer konkret til din sag.
Det kan både være omkring opsigelsesfrister, som i dette tilfælde, men det kan også være alt fra fraflytningssynet til den økonomiske rapport. Vi ser desværre mange lejere, som bliver snydt i disse tilfælde. Det er ofte rigtig mange penge, du som lejer går glip af, alt fra nogle tusind kroner til 30-40.000 kroner. Tænk hvad du ellers kunne bruge disse penge til?
Lad os hjælpe dig
Med DIGURA Home får du ikke kun professionel juridisk rådgivning, men også fuld beskyttelse af hele dit lejemål – uanset beliggenhed og antal beboere. Vores service sikrer, at du som lejer er bedst muligt stillet i dit lejemål.
Vi har opnået fordelagtige resultater for lejere i over 90 % af de sager, vi har behandlet. Med DIGURA Home er du sikret stærk juridisk støtte, så du kan føle dig tryg i dit lejemål.
Har du brug for juridisk hjælp? Du kan få din sag vurderet gratis ved at indsende den nedenfor. Vores dygtige juridiske team vil gennemgå din sag og give en uforpligtende vurdering. Det er helt gratis, og du får en professionel vurdering af dine muligheder og rettigheder.