Lejeret og lejeloven
DIGURA er eksperter i lejeret og står klar til at hjælpe dig. Det kan være svært at finde rundt i alle reglerne og lovene inde for lejeretten, så derfor har vi lavet en oversigt til dig som lejer, så du nemmere kan skabe dig et overblik over begrebet lejeret og dine rettigheder.
Når man snakker om lejeret kommer man ikke udenom lejeloven, som er den lov der sikrer lejeres rettigheder. Lejeloven er en række bestemmelser der har til formål at regulere forholdet mellem lejer og udlejer. Lejeloven omfatter lejemål, der er beregnet til beboelse. Det er f.eks. en lejlighed eller et værelse som lejes ud. Det kan også være et værelse i et kollegie, hvor bad og køkken deles med andre beboere.
Den nuværende lejelov trådte i kraft d. 1. juli 2015. Lejeloven gælder for lejemål der ejes og udlejes af privatpersoner eller firmaer. Lejeloven gælder derimod ikke når udlejeren er en almen boligorganisation. Her er der tale om almene lejemål og derfor gælder almenlejeloven.
Lejeaftalen
En lejeaftale er en aftale mellem lejer og udlejer om det lejede. Lejeaftalen kan indgås både mundtligt og skriftligt. Såfremt enten lejer eller udlejer kræver det, skal den være skriftlig. Der er ingen formkrav til, hvordan lejekontrakten skal se ud og hvad den skal indeholde, men i de tilfælde, hvor kontrakten indeholder ulovlige bestemmelser om et forhold eller slet ikke indeholder bestemmelser herom overhovedet, falder man tilbage på lejelovens bestemmelser.
Vi hjælper lejere
DIGURA hjælper lejere i hele Danmark, som er i tvivl om deres rettigheder. Skal vi hjælpe dig?
Vil du vide mere omkring lejeret?
Se ventetiden ved Huslejenævnet i din kommune (interaktiv kort)
Nedenstående viser sagsbehandlingstiderne ved huslejenævnene og er baseret på statistikker før COVID-19. Statistikkerne er ikke blevet opdateret under COVID-19, men vi har desværre erfaret, at
Fraflytning: Må lejer selv finde ny lejer?
Hvis du har mulighed for at være ude af dit lejemål før opsigelsesperioden er færdig, kan du spare penge, hvis en ny lejer flytter ind.
Forhåbentlig gode nyheder for dig som lejer
Forhåbentlig gode nyheder for dig som lejer – Der anmodes om hastbehandling af vedtagelse for et huslejeloft på maksimalt 4% årligt.
Gener udenfor lejemålet
Mange lejere forespørger ofte, hvad de kan gøre, hvis de oplever gener, der ligger udenfor lejemålet. Hvem er ansvarlig for det? Hvad kan man gøre ved det?
Opsigelse af lejemål ved dødsfald
Vi skal alle forholde os til døden før eller siden. Det gælder på det personlige plan, hvor man sørger over tabet af én, man havde kær. Det gælder desværre også det juridiske, hvor man som pårørende ofte er nødt til at tage del i den juridiske afslutning af afdødes liv. Det omhandler eksempelvis deling af afdødes efterladte arv, men også ophøret af afdødes lejemål. Denne artikel vil derfor belyse, hvordan man som pårørende skal forholde sig i forhold til opsigelse af lejemål ved dødsfald.
Hvor meget skal jeg af med ved fraflytning?
Ved fraflytning står mange lejere med det samme spørgsmål: Hvor meget får jeg tilbage ved min fraflytning? Og hvad skal jeg betale ved min fraflytning? Denne artikel vil forsøge at hjælpe dig på vej og hjælpe dig godt i gennem din fraflytning.
Få de bedste tips direkte i indbakken
Med DIGURAs nyhedsbrev får du som en de første adgang til eksklusive tips og tricks, artikler og meget mere direkte i indbakken.
Du får kun tilsendt dét du interesserer dig for. Så slipper du for at modtage mails du ikke ønsker at læse.
Vil du se kapitlerne i lejeloven?