7 gode råd om depositum

7 gode råd om depositum

Mads Klokkerholm

Mads Klokkerholm

Juridisk chef, partner
Hvordan fungerer depositum ved indflytning og fraflytning, og hvad skal du egentlig være opmærksom på i forhold til depositum? Vi giver dig her vores syv bedste råd, så du kan forstå de mange regler på området.

1. Betal ikke depositum før underskrevet kontrakt

Det første råd kan virke simpelt, men ikke desto mindre er det et scenarie, vi har oplevet flere lejere har været ude for: Betal ikke depositum før du har underskrevet lejekontrakten. Det er din sikkerhed for ikke at blive snydt. Hvis du betaler depositum før du har underskrevet, risikerer du at “udlejer” forsvinder, og du ser derfor højest sandsynligt ikke dine penge igen. 

Depositum regler - DIGURA

2. Kend reglerne om depositum

Det er vigtigt at kende til de mange depositum regler. Ifølge lejeloven må udlejer maksimalt kræve, at du betaler et depositum svarende til tre måneders husleje (eksklusiv forbrug). Derudover kan udlejer kræve, at du betaler tre måneders forudbetalt leje. Selvom du betaler tre måneders forudbetalt leje, som er betaling for de sidste tre måneder, du bor i lejemålet, skal du også betale for husleje den første måned, du bor i lejemålet. Du kan dermed stå i en (lovlig) situation, hvor du ved indflytning skal betale, hvad der svarer til syv måneders husleje. 

Læs også: Sådan sikrer du mest muligt af dit depositum

Hvorfor skal man vælge DIGURA?

Vi hjælper hundredvis af lejere hver måned, både via vores medlemsløsning og vores sagsbehandling. Når vi fører sagerne, så har vi opnået en gevinst for lejeren i over 90 % af tilfældene. Vi er her for at hjælpe dig, som potentielt bliver snydt af din udlejer og som faktisk gerne vil beholde dine egne penge.

3. Forudbetalt leje og depositum er ikke det samme

Forudbetalt leje og depositum - DIGURA

I forbindelse med din opsigelsesperiode ved fraflytning, bruges din forudbetalte leje til at dække dine lejeudgifter. Hvis du eksempelvis har betalt tre måneders forudbetalt leje, rækker det til dine sidste tre måneder i lejemålet. Udlejer modregner således det beløb, der er indbetalt som forudbetalt leje i den sidste del af lejeperioden. Udlejer må ikke tilbageholde den forudbetalte leje som depositum. 

4. Overskydende depositum tilbagebetales​

Depositum er udlejers sikkerhed for at få dækket udgifter til istandsættelse ved fraflytningNormalistandsættelsen omfatter som udgangspunkt hvidtning, maling og tapetsering. Den kan dog også omfatte mellemslibning og lakering af gulve, såfremt dette findes nødvendigt.

Læs her, hvordan du får mest muligt af dit depositum tilbage. 

Tilbagebetaling skal ske senest 1-1½ måned efter, at udlejer har opgjort, hvor meget istandsættelsen vil koste. Hvis udlejer er urimeligt længe om dette, kontakt da DIGURA. Vi tager gerne dialogen med udlejer, og får ham/hende til at tilbagebetale dit depositum. I de fleste tilfælde er en dialog tilstrækkelig. Hvis dette ikke er tilfældet, fører vi gerne sagen i Huslejenævnet for dig. Det er ganske gratis af få din sag vurderet. 

Læs også: Succeshistorie: Julie fik 3.600 kr. og hele sit depositum tilbage

5. Blev der afholdt indflytningssyn?

Allerede når du flytter ind i dit nye lejemål, er der nogle forhold, som kan have afgørende betydning for hvilke istandsættelseskrav, som din udlejer kan stille, når du skal flytte ud igen, og dermed også hvor meget depositum, du skal have tilbagebetalt.

Din udlejer har som udgangspunkt pligt til at afholde et indflytningssyn og efterfølgende aflevere en indflytningsrapport, som skal dokumentere lejemålets stand ved indflytning.

Overholdes dette ikke, mister udlejer i nogle tilfælde sin ret til at opkræve depositum, hvilket betyder, at du som udgangspunkt har ret til at få hele beløbet tilbagebetalt.

Dog skal du være opmærksom på, om din udlejer kategoriseres som professionel udlejer eller ej.

6. Har du modtaget fraflytningsrapporten i tide?

Ligesom der skal afholdes et indflytningssyn, så skal der også afholdes et fraflytningssyn. Dette skal afholdes senest 2 uger efter, at du er fraflyttet lejemålet, hvorefter der bliver udarbejdet en fraflytningsrapport.

Det er meget normalt, at fraflytningssynet tager udgangspunkt i indflytningsrapporten, da dette dokumenterer lejemålets stand, da du flyttede ind og dermed også om lejemålet bliver afleveret tilbage i samme stand, som du modtog det.

Modtager du ikke en fraflytningsrapport, så mister din udlejer som udgangspunkt sin ret til at opkræve depositum, og du skal dermed have tilbagebetalt hele beløbet.

7. Behandl lejemålet ordentligt og få mere depositum tilbage

Vores sidste råd er, at du skal behandle lejemålet bedst muligt. Jo bedre du behandler lejemålet, desto mere af dit depositum får du tilbagebetalt ved fraflytning. Du kan evl. selv gennemgå lejemålet før fraflytningssynet. På den måde kan du forsøge at udbedre de istandsættelser, som udlejer ellers skal foretage. 

Læs også: De 6 bedste tips til at passe på din lejlighed (og depositum!) 

Depositum tilbage - DIGURA

Få juridisk hjælp, så du undgår at blive snydt

Emnet med depositumregler kan være meget kompliceret som lejer. Overstående skal ses som en generel vejledning og ikke som decideret juridisk rådgivning. Vi anbefaler derfor altid, at du tager fat i os, således du kan få den rette og nødvendige rådgivning, som passer konkret til din sag.  

Det kan både være omkring depositumregler, som i dette tilfælde, men det kan også være alt fra fraflytningssynet til den økonomiske rapport. Vi ser desværre mange lejere, som bliver snydt i disse tilfælde. Det er ofte rigtig mange penge, du som lejer går glip af, alt fra nogle tusind kroner til 30-40.000 kroner. Tænk hvad du ellers kunne bruge disse penge til? 

Lad os hjælpe dig

Ved DIGURA kan du altid få fat på os, du har din egen sagsbehandler og bedst af alt: Du betaler kun, hvis vi vinder din sag. Det er derfor risikofrit for dig, at vi hjælper dig. 

Vi har opnået et fordelsagtig resultat for lejere i over 90 % af alle sager, som vi har haft behandlet. Vi har 4.7 i score på Trustpilot, 5 stjerner på Facebook og vi har hjulpet mere end 5000 lejere. Og vi vil rigtig gerne hjælpe dig også. 

Hvis du har brug for juridisk hjælp, så vurderer vi din sag ganske gratis. Det er gratis og vores dygtige juridiske team vil lave en uforpligtende vurdering af sagen.  

Del indlægget​

Vil du have vurderet din sag gratis?

Det tager kun 2 minutter at indgive sagen og herefter vurderer vi din problemstilling
helt gratis. Du har endda svar inden 24 timer!

Gør som
+6000 andre​

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få de bedste tips og tricks direkte i indbakken

Det Store Fællesskab for Lejere