Hvad er en rimelig husleje?

Hvad er en rimelig husleje?

Picture of Katrine Jensen

Katrine Jensen

Legal Advisor

Mange lejere eller kommende lejere bekymrer sig om huslejen for deres lejemål. Typiske spørgsmål, som ofte dukker op, er: Er huslejen rimelig? Betaler jeg for meget? Kunne jeg få noget billigere til samme pris? Og hvordan udregnes min husleje egentlig?

Denne artikel vil besvare disse spørgsmål og hjælpe dig med at afgøre, om din husleje er rimelig, eller om du måske betaler for meget. Vi gennemgår, hvad der påvirker huslejen, og hvilke faktorer du skal være opmærksom på for at sikre, at du får det bedste ud af dit lejemål.

Hvad er husleje?

Husleje er den betaling, du yder til din udlejer for at leje et lejemål. Huslejen er det beløb, du betaler for at få brugsrettentil lejemålet, hvilket betyder, at du som lejer får ret til at bebo og bruge boligen. Når du betaler husleje, opstår et lejeforhold, hvor udlejer forpligter sig til at stille lejemålet til din rådighed, og du som lejer får adgang til at bruge det i den aftalte periode.

Er forbrug og a conto indbetalinger en del af huslejen?

A conto (aconto): Alt du skal vide som lejerSvaret her er som udgangspunkt nej. Når man taler om husleje, så er det den rene husleje. Dette betyder, at det er huslejen for boligen eksklusive a conto indbetalinger til forbrug, eller de betalinger du laver særskilt til forsyningsselskabet.

Der er dog situationer, hvor huslejen kan inkludere forbrug. Dette sker, hvis din lejekontrakt specificerer, at udlejer leverer f.eks. vand, og der ingen a conto-betalinger er for vand. I dette tilfælde er vandforbruget inkluderet i huslejen, og det er fuldt ud lovligt.

 Vil du vide mere om, hvordan husleje udregnes? Så læs med her.

Hvorfor skal man vælge DIGURA?

Vi hjælper hundredvis af lejere hver måned, både via vores medlemsløsning og vores sagsbehandling. Når vi fører sagerne, så har vi opnået en gevinst for lejeren i over 90 % af tilfældene. Vi er her for at hjælpe dig, som potentielt bliver snydt af din udlejer og som faktisk gerne vil beholde dine egne penge.

Gælder reglerne også for fremleje?

Ifølge lejeloven sidestilles fremlejeforhold med almindelige lejeforhold. Dette betyder, at de samme regler for huslejeogså gælder, når du lejer en bolig gennem et fremlejeforhold. De ovennævnte regler om husleje – herunder a conto-betalinger og forbrugsudgifter – finder altså også anvendelse i fremlejeforhold, hvilket sikrer, at lejere har de samme rettigheder og forpligtelser.

Er du i tvivl om hvad du skal huske, når du fraflytter? Så læs her.

Hvad siger lejeloven om husleje?

Lejeloven behandler husleje på mange områder, og det er vigtigt at forstå, hvad den siger om huslejens rimelighed. Når vi taler om rimelig husleje, er det ikke reglerne om, hvad der sker, hvis du ikke betaler husleje, du skal fokusere på.

Husleje er reguleret i flere love: lejeloven, boligreguleringsloven og almenlejeloven. Derfor er det vigtigt at sikre, at du læser de rigtige bestemmelser, når du skal vurdere, om huslejen er rimelig.

Ifølge lejeloven skal huslejen matche det lejedes værdi. Det betyder, at huslejen skal afspejle den faktiske værdi af lejemålet. Hvis huslejen svarer til denne værdi, betragtes den som rimelig.

Selvom dette kan lyde simpelt, kan det blive komplekst, da andre love også regulerer husleje og skal anvendes i samspil med lejeloven. Derfor kan det være svært at vurdere præcist, hvornår huslejen er rimelig.

Er din husleje for høj og vil du klage over den? Så læs her.

Er din husleje for høj? Få en gratis vurdering nu!

Indgiv dine oplysninger

Digitalt og nemt.

DIGURA tjekker din husleje

Det er gratis og risikofrit.

DIGURA kan føre sagen

Du slapper af - vi klarer det hele.

Hvordan udregnes min husleje?

Når man taler om husleje, så kan denne udregnes på 3 forskellige måder.

1 – Det lejedes værdi

2 – Omkostningsbestemt leje

3 – Markedsleje

Disse vil blive gennemgået nedenfor med en opsamling til sidst.

Læs også: Kan jeg kræve huslejen nedsat med tilbagevirkende kraft?

 

1 – Det lejedes værdi:
Det lejedes værdi – Hvad betyder det? Det lejedes værdi er fastsat i lejeloven og tilsigter, at den husleje, som du betaler, skal matche den faktiske værdi, som det lejede rent faktisk er værdi.

Reglerne om det lejedes værdi gælder i de ikke-reguleret kommuner og huslejen i disse, vil som hovedregel fastsættes ud fra disse regler. Eftersom reglen nu er, at det skal matche det lejedes værdi, så skal man her ind og sammenligne med andre lejemål i samme område. Eksempelvis er en lejlighed på 55 kvadratmeter dyrere i storbyerne end i de små byer i udkants Danmark. Derfor vil din husleje være rimelig, såfremt det lever op til netop dette.

Når man sammenligner med andre lejemål ved det lejedes værdi, så kigger man blandt andet på, at det skal være i samme kommune, kvarter og område, samt ejendommens alder, størrelsen på lejemålet, vedligeholdelsestilstanden, modernisering, forbrug og andet. Dermed er det individuelt fra lejemål til lejemål, hvorfor din nabo godt kan betale mere eller mindre i husleje, alt efter karakteren af lejemålene. Vurderingen af, hvorvidt huslejen er rimelig, skal derfor tage udgangspunkt i mange faktorer, hvorfor rimelighedsbedømmelsen her, kan være meget svær. Man kan dog sige, at hvis der er flere lejemål i netop dit område, der nærmest er identisk med dit lejemålet eller i bedre stand, men disses husleje er lavere end din, så vil din husleje formentlig ikke være rimelig. Såfremt, at din husleje matcher de andre i området ud fra de forskellige vurderingsfaktorer, så vil der være en formodning for, at din husleje er rimelig.

2 – Omkostningsbestemt leje:
Når man taler om omkostningsbestemt leje, så vil din husleje blive udregnet efter den udgift, som udlejer har i forbindelse med driften af ejendommen og rimelige tillæg i forbindelse hermed. Dermed vil huslejen blive fastsat efter, at huslejen ikke må overstige det beløb, der kan dække ejendommens nødvendige udgifter og eventuelle forbedringsforhøjelser. Et eksempel på en nødvendig driftsomkostning for udlejer er skatter og afgifter, samt vedligeholdelse. Dog skal disse også være rimelige i forhold til det lejede. Derfor, hvis udlejer sætter netop disse udgifter højere, end hvad de faktiske udgifter er, samt disse er urimeligt høje, så vil din husleje ikke være rimelig. Modsat, hvis udlejer sætter den, så det cirka passer, så vil din husleje være rimelig.

For at være omfattet af disse regler, så skal to betingelser være opfyldt:

1 – Kommunen, hvor lejemålet er beliggende, skal være en kommune med boligregulering

2 – Ejendommen, hvor lejemålet er beliggende, skal være opført før 31.12.1991

Såfremt én af betingelserne ikke er opfyldt, så vil reglerne om omkostningsbestemt husleje ikke finde anvendelse.

Man skal dog have for øje, at der er en række undtagelser til ovennævnte. Dette er blandt andet, at hvis lejemålet eksempelvis er en småhusejendom eller at der er tale om fremleje af en ejerlejlighed mm., så vil reglerne om omkostningsbestemt leje ikke kunne gælde. Derfor er det en konkret vurdering hver gang, at man skal se på huslejen og omkostningsbestemt leje.

Se også: Huslejestigning – hvad er reglerne?

3 – Markedsleje:
Vi har ovenfor 2 måder, hvorpå huslejen kan fastsættes – og være rimelig. Der er dog en tredje mulighed, nemlig markedsleje. At fastsætte huslejen efter markedsleje betyder kort fortalt, at din udlejer kan fastsættes huslejen som de lyster, dog med forbehold for, at denne ikke må være urimelig høj. Dette kan virke meget urimeligt, da udlejer kan sætte huslejen meget højere, end det tilsvarende i området. Selvom din husleje vil være urimeligt høj, så vil udlejer kunne anvende markedsleje lovligt. En betingelse hertil er dog, at ejendommen skal være opført efter den 31.12.1991, eller, hvis selve ejendommen er opført før 31.12.1991, at ejendommen var anvendt til andet end beboelse før 31.12.1991. I det andet tilfælde skal det tydeligt fremgå i lejekontrakten, at man gøre brug af markedslejereglerne.

Et eksempel på en urimelig høj husleje er, at Tanja lejer et lejemål på 50 kvadratmeter på Frederiksberg, men huslejen er 25.000 DKK, samt der er aftalt markedsleje i lejekontrakten. Denne vil være over grænsen for det rimelige og uanset, om udlejer har gjort brug af markedslejereglerne, så vil denne husleje IKKE være rimelig.

Læs også: Kan udlejer hæve huslejen med tilbagevirkende kraft?

Hvad kan ellers have indflydelse på min husleje?
Som nævnt tidligere i artiklen, så skal husleje i et lejemål vurderes helt konkret og individuelt. Dette betyder, at der kan være andre faktorer end tidligere nævnte, der kan have indflydelse på din huslejes størrelse og rimelighed.

Eksempler på ting, der kan have indflydelse på huslejens størrelse:

  • Inkluderet forbrug
  • Møbleret lejemål
  • Ekstra brugsret til en garage

Opsamling på huslejefastsættelsesreglerne

Derfor er der mange måder, hvorpå en husleje kan fastsættes og mange måder, hvorpå en husleje kan være rimelig. Det samlede, som man kan tage ud fra ovennævnte er, at huslejen er rimelig, når huslejen følger den korrekte fastsættelse for huslejen og denne ikke er urimelig i den forstand, at udlejer kræver mere, end hvad loven tillader.

Hvad med enkeltværelser?

Når det kommer til husleje og lejemål, er der ofte forskel, hvis der er tale om leje af et enkeltværelse. Enkeltværelser har typisk en højere huslejeværdi per kvadratmeter om året og kan stadig betragtes som rimelig. Dette skyldes, at man alene lejer et værelse, men samtidig har en brugsret til fællesarealer som køkken og bad. Derudover kan enkeltværelset være udstyret med indbyggede skabe eller skrivebord, hvilket også kan påvirke huslejens størrelse.

I mange tilfælde er det normalt, at forbrug som vand, varme, og el er inkluderet i huslejen for enkeltværelser. Hvis disse ikke er inkluderet, kan det stride mod lejelovens fordelingsregler. Ydermere kan det være, at internet og tv er en del af den samlede husleje, hvilket kan medføre, at huslejen for et enkeltværelse er højere pr. kvadratmeter sammenlignet med en lejebolig, hvor forbruget betales separat.

Derfor kan det være urimeligt for en fremlejetager af et enkeltværelse at dele huslejen 50/50, da værelsets brugsret og fordele er forskellige fra et større lejemål.

Er du i tvivl om, at du betaler for meget i husleje for dit enkeltværelse og om din husleje her er rimelig? Så indgiv din sag her og lad os kigge på din husleje for dig her

Er en huslejestigning rimelig?

Når vi taler husleje, så er det ofte klassisk at tænke på; Huslejestigninger. Din rimelige husleje skal selvfølgelig også være rimelig EFTER, at der er kommet huslejestigninger. En huslejestigning må ikke udgøre, at lejemålet vil få en urimelig høj husleje, da dette kan udgøre, at huslejen går fra at værende rimelig til at være urimelig.

Huslejestigninger er omfattet af et andet sæt regler, men kendetegnet fra husleje går igen med: Det skal vurderes helt konkret fra lejemål til lejemål og fra lejekontrakt til lejekontrakt, når man ser på rimeligheden.

Er du tvivl om din huslejestigning i din lejekontrakt er gyldig? Så få et gratis tjek af din lejekontrakt her og lad os vurdere det for dig!

Få juridisk hjælp, så du undgår at blive snydt

Emnet med husleje kan være meget kompliceret som lejer. Overstående skal ses som en generel vejledning og ikke som decideret juridisk rådgivning. Vi anbefaler derfor altid, at du tager fat i os, således du kan få den rette og nødvendige rådgivning, som passer konkret til din sag.  

Det kan både være omkring husleje, som i dette tilfælde, men det kan også være alt fra fraflytningssynet til den økonomiske rapport. Vi ser desværre mange lejere, som bliver snydt i disse tilfælde. Det er ofte rigtig mange penge, du som lejer går glip af, alt fra nogle tusind kroner til 30-40.000 kroner. Tænk hvad du ellers kunne bruge disse penge til? 

Lad os hjælpe dig

Med DIGURA Home får du ikke kun professionel juridisk rådgivning, men også fuld beskyttelse af hele dit lejemål – uanset beliggenhed og antal beboere. Vores service sikrer, at du som lejer er bedst muligt stillet i dit lejemål.

Vi har opnået fordelagtige resultater for lejere i over 90 % af de sager, vi har behandlet. Med DIGURA Home er du sikret stærk juridisk støtte, så du kan føle dig tryg i dit lejemål.

Har du brug for juridisk hjælp? Du kan få din sag vurderet gratis ved at indsende den nedenfor. Vores dygtige juridiske team vil gennemgå din sag og give en uforpligtende vurdering. Det er helt gratis, og du får en professionel vurdering af dine muligheder og rettigheder.

Del indlægget​

Vil du have vurderet din sag gratis?

Det tager kun 2 minutter at indgive sagen og herefter vurderer vi din problemstilling
helt gratis. Du har endda svar inden 24 timer!

Gør som
+6000 andre​

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få de bedste tips og tricks direkte i indbakken

Det Store Fællesskab for Lejere